Ce poti face 3 zile la poalele muntilor Rarau?
După aproximativ 4 ore de drum am ajuns la Satu-Mare din comuna Crucea. Ati fost pe aici vreodată? Colțul acesta de Rai al Bucovinei este așezat în partea de S-V a județului Suceava, la 105 km de Suceava și la 34 km distanța de cel mai apropiat oraș din zona, Vatra Dornei. Totodată este doar la 100km de orașul Târgu Neamț iar dacă mergi pe Transrarău la 42 km de Câmpulung Moldovenesc.
De ce am ales sa mergem aici? Avem cel putin 3 motive.
Este o zona extrem de frumoasă, lângă albia râului Bistrița înconjurată de un verde de poveste cu crestele muntoase, păduri de conifere, aer curat având anumite avantaje pentru unii sau dezavantaje pentru alți. Pietrele Doamnei de pe masivul Rarau este un bonus după un traseu de circa 2 ore. Aici nu veți găsi o zona ‘comercială’ ori stațiune ca sa o numim asa plina de pensiuni si turiști, dar asta nu înseamna că nu te poți bucura de o ședere plăcuta, distinsa si relaxanta.
Adrenalina. Pe lângă oaza de relaxare de care vei avea parte aici vei putea face mai multe activități recreative pe care le voi descrie în continuare.
Glamping – noua ‘moda’ de a fi cazat la un cort cu pat matrimonial si putin ‘luxos’ care ne-a stârnit curiozitatea și pe care l-am adăugat la ‘bucket list-ul’ Aer De Vacanta. Haideți sa va descriem nițel programul pe care l-am avut acolo fix așa cum s-a întâmplat pe parcursul celor 3 zile ca sa va faceți o părere dacă merită sau nu. Pe noi ne-a convins și cu siguranță vom reveni pentru a explora toată zona. Ne-am pornit de dimineață din Iași și după alimentarea mașinii cu combustibil ne-am oprit la Poiana Largului unde ne-am bucurat de peisajul lacului de acumulare Bicaz. Aici se varsă râul Bistrița iar Viaductul de acolo este superb pentru o mică sesiune foto. La fel și Piatra Teiului monument cu statut de rezervație naturala este un alt loc misterios și legendar.
La un moment dat dat ni s-a făcut foame si Andra a avut o revelație întrucât am oprit la Pensiunea Orizont din localitatea Farcașa. Am rămas surprinși de frumusețea locului de aici. O adevărată grădină de vară cu mici foișoare înăuntrul ei, mese de diferite dimensiune, aranjamente tradiționale o mulțime de cactuși și flori si oameni care stau la rând ca sa prindă o masa goală. Pe bune. La fel am stat și noi la rând urmărind primu’ client care urma să plece. Ne uităm acuzați că era o familie care deja întreba pe altcineva dacă poate sa le facă semn când vor pleca pentru a ‘merge la sigur’.
După vreo 10 minute de poze si ture prin interior am prins o masa la care ne-am așezat si am început sa răsfoim meniul. După câteva minute ni s-a alăturat o familie drăguță de la care am aflat câteva informații foarte utile despre unde mai putem bine în zona în care vom merge. Porțiile au fost pe măsura si prețurile mai mult decât decente. Am mâncat foarte bine acolo și ne-am pornit din nou la drum. Ajunși la Bucovina Glamping ne-am instalat în cort și am zis sa dam o tura pe Transrarau pana la Hotelul Rarau. De aici am zis ca hai ca se poate sa facem si un traseu, neștiind în ce ne băgăm si nefiind echipate, și ne-am spus ca hai s-o facem si pe asta. Erau si câțiva turiști si ne-am ambiționat împreuna sa vedem care ajunge mai departe. Traseul spre Piatra Mica, reamintesc ca durează circa 2 ore cu tot cu poze făcute pe traseu. Vreau sa subliniez aici faptul ca este bine sa ai un echipament adecvat cât de cât cu încălțăminte corespunzătoare și la fel și cu ceva îmbrăcăminte tehnica. Pe traseu sunt câteva porțiuni în care te poți folosi de niște lanțuri pentru a putea urca în altitudine. Nouă ne-a plăcut. A fost ‘challenging’ si va asigur ca merită pe deplin efortul depus. Panorama de sus este unică. O sa vedeți și din poze dar cu ochiul liber totul este la superlativ.
Sfat și pont dacă vreți sa urcați mai puțin se poate ajunge cu mașina până la stația meteo din apropiere iar traseul se reduce cu circa 70%. De aici trebuie doar sa traversezi cumva câmpia din apropiere sa te apropii de versant si vei ajunge foarte aproape de frumoasa panorama de pe varf. Dacă am fi știu cu siguranța am fi mers pe aici pentru ca n-am avut un echipament adecvat. Sperăm ca acest sfat sa va fie de folos. După ce am coborât ne-am continuat traseul și trecând pe lângă stația meteorologică ne-am întors spre locul de parcare al mașinii, am servit ceva la terasa, am coborât Transraraul si apoi am ajung la cort de unde ne-am dusat și băgat la somn. O mica precizare aici pentru persoanele fitoase! Cortul nu are inclus si dusul, ci baia este cumva la ‘comun’, dar fiți liniștiți căci este foarte curate si este dotata cu apa calda si tot ce ai nevoie.
Ce-a de-a doua zi a fost si mai palpitantă pentru ca a trebuit sa mergem pentru a încerca Mega Tiroliana poziționată fix lângă popasul "Palma" pe Ciumarna undeva se afla cea mai lunga tiroliana din Romania. Are circa 1 kilometru. Aici te poti da in 2 moduri: normal si poziția ‘Superman’. Costul pentru o tura normala este de 50RON. E foarte tare experiența mai ales dacă vrei putina adrenalina. Totul este sigur deci nu trebuie sa ai emoții, iar dacă vrei sa imortalizezi și momentul poți închiria o camera de acțiune GoPro de la casa de bilete pentru 20RON si vei avea înregistrarea cu experiența de pe tiroliana. Pe lângă tiroliana iubitorii de ATV sau de Buggy pot face un traseu montan prin pădure și teren accidentat. Recomand cu drag mai ales dacă ești în cuplu sau cu gașca de prieteni. Vei fi însoțit de un coordonator pentru ca totul să se desfășoare în maximă siguranță. De aici poți manca în apropiere ceva rapid la rulotele cu mici sau poți sa mergi pe mâna noastră și să mergi la Hanul Păstrăvaru și sa încerci fie un păstrăv la grătar, fie o ciorba sau plachie. Noi am plecat satisfăcuți de aici spre glamping pentru ca a fost o cina pe cinste.
Ce-a de-a treia zi a continuat cu o experiența unică si anume Rafting pe raul Bistrița. O experiența unică și foarte faina in prezența lui Bogdan membru al Bucovina Outdoor Adventure, care este instructor specializat in asa ceva și te va învață cum sa vâslești și cum să-ți depășești limitele. Experiența este una unică pentru ca vei avea parte de peisaje uimitoare si de momente amuzante la bord si poți face rafting fie de pe o barca cu mai multe persoane dacă ești începător sau chiar de pe un caiac dacă ai o minima experiență și condiție fizica. A fost superb si super safe deci veți fi pe mâini bune! Spre final as vrea sa vorbesc putin despre Bucovina Glamping, micul sătuleț de 7 corturi din localitatea Satu-Mare Suceava. Este un loc foarte ‘cozy’ si cu fix ceea ce ai nevoie. Un pat dublu + saltea gonflabila priza, dușuri și loc de luat masa în apropiere. In cort pot sta lejer 4 persoane și este dotat și cu saci de dormit pentru zilele mai friguroase. Aici găsești și o aeroterma, dar sfatul personal este sa iți iei hăinuțe groase la tine pentru ca dacă vei merge în Septembrie ca noi va fi destul de frig. Asta doar dacă ai o problema cu frigul și nu ești obișnuit cu asa ceva. In cortul în care poți manca găsești tonomate de cafea și frigidere. Dacă iți este foame poți suna la un restaurant din apropiere cu care se colaborează și vei avea fie un meniul al zilei (dacă suni sa întrebi care este) fie ceva a la carte. Puteți face și grătar acolo dacă doriți. In satul Crucea veți găsi cam pana pe la ora 20:00 magazine de unde va puteți face cumpărăturile.
Tot în apropierea campingului aveți un deal pe care veți urca și veți avea parte de o panorama deasupra satului și a răului Bistrița.
Cât credeți ca a costat toată experiența asta de vis în Bucovina? Prețul sejurului de 3 zile a fost de 350 Ron de persoana (400Ron pentru luna August) și cuprinde următoarele: • 2 nopți de cazare la cort • 2 coborâri pe Mega Tirolinana ‘’La Palma’’ – este cea mai lunga tiroliana din Romania si poți atinge 100km/h • traseu cu ATV sau Buggy • rafting pe raul Bistrița pentru aproximativ 3 ore.
Noi am fost și ne-a plăcut foarte mult.
Voi ați încercat pâna acum experiența glamping?
Dar rafting?