Weekend la munte in Borsec

Nu am mai postat de ceva vreme pe pagina ๐€๐ž๐ซ ๐ƒ๐ž ๐•๐š๐œ๐š๐ง๐ญ๐š, insa avem o mica scuza si asta doar pentru ca ne dorim sa impartasim cu voi informatii cat mai autentice filtrate si de folos pentru cine este interesat de noi aventuri in Romania

4 min
Poza titlu articol aerdevacanta

๐—–๐—ฒ ๐—ฝ๐—ผ๐˜๐—ถ ๐—ณ๐—ฎ๐—ฐ๐—ฒ ๐—ถ๐—ป ๐๐จ๐ซ๐ฌ๐ž๐œ?

Statiunea ๐๐จ๐ซ๐ฌ๐ž๐œ te incarca cu energie si este locul in care iti poti testa limitele in mai multe trasee montane din preajma potrivite in mare parte amatorilor si nu celor profesionisti. Un traseu usor ar fi cel al izvoarelor minerale care sunt numerotate. Aici este simplu. Lasi masina undeva in parcarea din oras si iei fiecare izvor la rand daca esti interesat de asa ceva pentru ca fiecare poseda un gust diferit si sunt recunoscute pentru efectele tamaduitoare fiind utilizate atat in cura balneara cat si in industria alimentara.

Pe langa aceste izvoare pot fi admirate mai multe privelisti cu versanti muntosi fie cu campii situate pe platouri inalte precum ๐๐จ๐ข๐š๐ง๐š ๐™๐š๐ง๐ž๐ฅ๐จ๐ซ sau un loc care te pune pe ganduri precum ๐‚๐š๐ซ๐ข๐ž๐ซ๐š ๐๐ž ๐“๐ซ๐š๐ฏ๐ž๐ซ๐ญ๐ข๐ง. Cei dornici de a explora ceva mai dificil si cu un echipament corespunzator pot intra si vedea interiorul ๐๐ž๐ฌ๐ญ๐ž๐ซ๐ข๐ข ๐๐ž ๐†๐ก๐ž๐š๐ญ๐š unde โ€˜berea este mereu receโ€™ si gasesti si ceva gheata pentru whisy daca ajungi unde trebuie. Se poate patrunde in interior dar inca odata subliniez faptul ca ar fi mai bine sa ai pe cineva care a mai fost acolo cel putin odata si cu un echipament adecvat prin care sa te protejezi de orice pericol. Se poate intra putin, insa ca sa ajungi in interior este dificil si foarte stramt.

Noi propunem traseul de mai jos regasit si in imaginea โ€˜Traseu Borsec 1โ€™ in care se poate porni chiar de la Pestera de gheata si se ajunge in centrul statiunii sau fix invers. Poti lasa masina in oras pentru ca dupa ce termini cu obiectivele din zona sa te poti bucura de un gulas cald la unul din restaurantele din preajma. Am mancat o ciorba taraneasca la Falo insa nu pot recomanda restauratul pentru ca nu ne-a dat pe spate, iar portiile au fost destul de mici. Totusi, painea cu cartofi a fost din belsug si o recomand cu caldura pasionatilor.

Cei care nu pot merge pe jos prin munti sau sunt lenesi sunt norocosi. ๐๐จ๐ซ๐ฌ๐ž๐œ iti ofera o panorama foarte frumoasa pe un drum cu sens unicโ€ฆ, sperrr, in care pe o portiunea de cativa kilometri iti poti imagina ca esti pe Transfagarasan. Stiu. Nu este acelasi lucru dar sunt cateva parcari pe carosabil si te poti opri pentru poze si pentru a admira panorama din zona. Traseul se regaseste in imaginea โ€˜Traseu Borsec 2โ€™. Noi am fost cazati in apropiere de ๐๐จ๐ซ๐ฌ๐ž๐œ la o pensiune din Tulghes (circa 20 km de Borsec), iar aici pasionaศ›ii de munte pot gฤƒsi alte trasee montane locale. Noi am urcat pe un traseu care duce spre ๐๐ข๐ž๐ญ๐ซ๐ž๐ฅ๐ž ๐‘๐จ๐ฌ๐ข๐ข, dar ne-am oprit dupa ceva timp pentru a ne conserva energia pentru restul zilei, insa cu sigurata merita urcat pana sus la ๐๐ข๐ž๐ญ๐ซ๐ž๐ฅ๐ž ๐‘๐จ๐ฌ๐ข๐ข pentru ca oferฤƒ o alta panorama frumoasa asupra Tulghesului si la fel ca si in ๐๐จ๐ซ๐ฌ๐ž๐œ se regasesc cateva izvoare minerale. Aici cu siguranta puteti intreba la cazare daca va pot insoti sau poate gasiti vreun satean care va poate conduce spre izvoare sau spre Pietrele Rosii. Aici am gฤƒsit trasee montane care pot fi parcurse chiar in satul ๐“๐ฎ๐ฅ๐ ๐ก๐ž๐ฌ. https://www.harghita.ro/rom/4/47/47tolgyes.html

O alta atracศ›ie la 20km de Borsec este Topliศ›a in care se poate admira o frumoasa cascada cu apa termala. Vara este o doar o cascada, รฎnsฤƒ iarna am vฤƒzut in pozele celor care au oferit recenzii ca se transforma in ceva splendid. De ศ™tiut iarฤƒศ™i este faptul ca din ๐“๐จ๐ฉ๐ฅ๐ข๐ญฬฆ๐š exista traseu montan spre masivul Cฤƒlimani. Cu siguranศ›a vom ajunge si la acea cascada minunata intr-o vizita ulterioara. Aici am gฤƒsit ceva sugestii referitoare la traseul spre Calimani, chiar explicit. https://www.carpati.org/trasee_muntii/calimani/toplita-360/ Dupa 2 zile pline de aventura si actiune in ๐๐จ๐ซ๐ฌ๐ž๐œ si ๐“๐ฎ๐ฅ๐ ๐ก๐ž๐ฌ ne-am pornit inapoi spre Iasi, insa am decis sa oprim in ๐“๐š๐ซ๐ ๐ฎ ๐๐ž๐š๐ฆ๐ญ pentru a vizita ๐‚๐ž๐ญ๐š๐ญ๐ž๐š ๐๐ž๐š๐ฆ๐ญ๐ฎ๐ฅ๐ฎ๐ข. In ๐‡๐ฎ๐ฆ๐ฎ๐ฅ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข se poate vizita Bojdeuca lui Ion Creanga - loc in care ne amintim de toate Amintirile din copilarie ale lui Nica. Tot in ๐“๐š๐ซ๐ ๐ฎ ๐๐ž๐š๐ฆ๐ญ se poate face un traseul al manastirilor din preajma. Le voi numi doar pe unele precum Sihastria, Secu, Manastirea Neamt, Vovidenia, Agapia si Varatec pentru ca le-am vizitat.

๐Œ๐ข๐ญ๐ฎ๐ซ๐ข ๐Ÿ๐š๐ฅ๐ฌ๐ž ๐ฅ๐ž๐ ๐š๐ญ๐ž ๐๐ž ๐๐จ๐ซ๐ฌ๐ž๐œ ๐ฌ๐ข ๐“๐ฎ๐ฅ๐ ๐ก๐ž๐ฌ

  1. Credeam ca gulas se face doar din carne de vita. Fals. Se face si din carne de porc. 2.Se vorbeste ungureste. Fals. Se vorbeste romaneste cu un usor accent diferit fata de cel moldovenesc.
  2. Nu ploua foarte des la munte. Fals. Un localnic ne-a spun ca aproape in fiecare zi ploua acolo.
  3. Este scumpa o excursie la munte. Fals. Daca mergi cu 4 oameni in masina poti sa iesi cu un buget sub 300 RON pentru o mini vacanta de 3 zile. Motorina a fost in jur de 150 RON, cazarea 100 RON/noapte camera iar o masa te ajunge in jur de 30-50 RON in functie de ce vei manca. AIci bineinteles conteaza mult confortul pentru care esti dispus sa platesti. Gazda noastra ne-a pregatit gulas pe care l-am servit la o cina. Oamenii sunt primitori si se bucura de turisti.

traseu

๐‚๐จ๐ง๐œ๐ฅ๐ฎ๐ณ๐ข๐ข ๐€๐ž๐ซ ๐๐ž ๐•๐š๐œ๐š๐ง๐ญ๐š

๐๐จ๐ซ๐ฌ๐ž๐œ ne-a placut foarte mult. Grota Ursilor este ceva unic la fel ca si Cariera de Travertin.
Noi fiind plecati de vineri dimineata am avut 2 zile pline acolo in care am explorat ce am mentionat anterior. Dupa atat de mult stat in casa recomand cu caldura tuturor o escapada in ๐‘๐จ๐ฆ๐š๐ง๐ข๐š. E foarte frumoasa tara noastra. Sa ne bucuram de ea cat o mai avem!

Pentru mai multe poze si clipuri ne gasiti pe Instagram @aerdevacanta

Voi ce ati vizita intr-un weekend? V

Vrem sa descoperim impreuna si alte locuri frumoase in ๐‘๐จ๐ฆ๐š๐ง๐ข๐š.


Vezi si...