Menorca - paradisul Spaniei

Salutare dragi calatori,

Deja a trecut ceva timp de cand nu am scris si ma gandeam la cat de multe articole sunt de scris si mereu ma gandesc...Oare cand voi putea sa le scriu pe toate? De curand am vizitat insula Menorca si pana in prezent comparam insulele grecesti cu ceea ce am intalnit noi in Thailanda si Zanzibar, insa peisaje frumoase si unicate aparent gasesti in Europa. Si nu glumesc cand spun asta. Titlul la fel nu suna ca ceva ‘catchy’, ci pur si simplu asa mi s-a parut ca este insula Menorca dupa ce am explorat o buna parte din ea pe parcursul celor 7 zile. Mie imi place sa fac articolele lungi, cu descrieri in lung si-n lat cu multe detalii si experiente personale, insa datorita timpului redus voi incepe o noua serie de articole mai scurte si mai structurate de unde sa obtii rapid informatia.

7 min
Poza titlu articol aerdevacanta

Menorca - Este insula perfecta?

Povestea de pe insula pleaca inca de la la fratele lui Hannibal de la care se mosteneste numele actualei capitale Mahon. Fosta capitala, Ciutadella de Menorca a fost fondata de cartaginezi inca din secolul IV. In perioada de ocupatie britanica insula a cunoscut o adevarata dezvoltare, ei fiind si responsabili de schimbarea capitalei de azi. Tot in Mahon se gaseste unul dintre cele mai lungi porturi naturale cu o lungime de peste 5km. Acest port a fost ravnit de multe tarisoare. In Menorca a aparut prima data celebra maioneza. Of.... Ce ne-am face fara ea astazi in salata de boeuf? Tot aici una dintre traditiile pastrate este cocktailul de gin cu limonada. Cami de Cavals sau Calea Cailor are peste 185 km si este un traseu inca din 1330 care strabate intreaga insula. Am observat foarte multi turisti care faceau treking pe insula. Totodata aici este locul unde rasare prima data Soarele in Spania, dar nu in ultimul rand as adauga inca ceva major: are mai multe plaje decat Mallorca si Ibiza la un loc. Nu doar cele sus mentionate sunt ingredientele care aduceau inainte de pandemie peste un milion de turisti anual! Sper ca te-am facut macar putin curios despre aceasta insula care merita descoperita pe deplin. O saptamana noua nu ne-a fost de ajuns!

Unde sa te cazezi pe insula?

Noi am stat 5 nopti in Ciutadella la cel mai ieftin hotel din Menorca cat si la cel mai vechi. Am vazut de la managerul hotelului o poza de cum arata o parte a orașului acum 20 si ceva de ani in urma si era pustiu. Hotelul se numeste Cala Bona - Mar Blava si este o afacere de familie deja la a doua generatie. Oameni foarte draguti cu clientela veche. Am gasit ultima camera in luna iunie (cand nu e sezonul full) si am platit circa 45 EUR/noapte.

In apropiere de Mahon, am stat la Hotel Victori din Es Castell unde a fost cam 40EUR/noapte dar foarte chic si modern. Self check-in si o pozitie super buna in apropierea unui mic port de unde am servit si cea mai buna vita despre care voi detalia mai departe.

port ciutadella

Cum te deplasezi pe insula?

Aici depinde foarte mult de preferinte. Noi suntem persoane care nu stau pe loc deci avem pentru tine cel putin 2 propuneri.

-Masina inchiriata - Recomandam Autos amigo Menorca -> https://www.facebook.com/autosamigo/ Preturile masinilor pornesc de la 25 EUR in extra sezon, iar in iulie si august ajung la preturi de minim 35-40EUR /zi pentru clasa cea mai mica. SFAT! Mereu sa filmati si sa pozati masina pentru a avea acolo drept proba eventualele semne,zgarieturi etc.

-Autobuz - asta doar daca vreti sa mergeti doar intr-o statiune si sa ramaneti doar intr-un singur loc precum Cala Galdana.

-Barca inchiriata - daca iti permite buzunarul. Sunt salupe pentru care nu iti trebuie permis, deci poti incerca daca esti pasionat. Eu inca nu am avut sansa sa o fac. Dar….se va intampla odata si odata. Sfatul nostru personal este sa inchiriezi o masina mica pentru ca pentru a junge la majoritatea plajelor vei circula pe drumuri inguste. Noi am condus un Nissan Micra care s-a descurcat excelent.

ciutadella

Ce sa vizitezi pe insula?

Insula Menorca este cea mai mare rezervaţie de biosferă a Mării Mediterane. Acest titlu i-a fost oferit de catre UNESCO, iar de curand am citit ca autoritățile din Menorca isi doresc ca insula sa faca parte din patrimoniul UNESCO. Cred ca foarte probabil fosta capitala Ciutadella cat si actuala, Mahon, au mari sanse sa ajunga pe lista patrimoniului UNESCO. Deja v-am raspuns la 2 intrebari legate de ce poti vizita, iar pe langa asta daca vrei sa explorezi plajele, farurile si privelistile ireale afla ca poti colidna pe mai mult de 100 de plaje dintre care in topul nostru se numara: Cala Macarella, Macarelleta, Turqueta si Cala Galdanta. Musai daca vrei un APUS adevarat trebuie sa ajungi la Pont D’en Gil. Acest loc ne-a lasat fara glas, iar daca vrei sa o arzi pe acolo gangsta trebuie sa ai barca. Poti face 360-ul mai lejer. Doar ca o barca nu e asa ieftina ca o masina de pilda.

ciutadella

Ce sa mananci si ce sa bei in insula Menorca?

Răspunsul firesc ar trebuie sa fie peste si fructe de mare, insa noi am avut parte de cea mai buna vita din viata noastra intr-un mic orasel de langa Mahon numit Es Castell unde am si dormit o noapte la cel mai ieftin hotel din Menorca. Locatia cu cea mai buna friptura de vita incercata de noi se numeste El Chivito. Tot aici specialitatea casei a fost calamarul prajit, deci recomand si acest dish servit ca starter pe langa o bere rece sau un tinto. As merge din nou in Menorca pentru acea vita. Nu glumesc! Am mancat foarte bine la un local de langa piata din Ciudatadella (Mercat Municipal Menorca) numit C'an RAFA. Aici daca iei un platou pentru 2 persoane si niste zamburinas (scoici mai mari ‘flambate’) pleci fericit! Tot langa piata sunt restaurante care iti gatesc pestele pe care-l cumperi de la oameni.

In Mahon am mancat iarasi bine la Mercat de Pescados - loc unde lumea iese la socializare dupa ce incheie munca dintr-o zi. Un sprit, o bere si un tapas sau chiar si fructe de mare gasesti. Nu trebuie sa parasesti insula fara a incerca deliciile locale precum sobrassada si queso mahon. Noi le-am avut la mic dejun si va marturisesc ca au fost super bune. Toate acestea acompaniate de celebrut gin XORINGUER produs pe insula iti fac sederea un adevarat festin. Pasionatilor de bere le Recomand berea Estrella Galicia si Xibeca. Mi-au placut foarte mult. La fel de mult cum mi-a placut si Mahou, Amstel si San Miguel.

ciutadella

Ce sa nu ratezi in Menorca?

Pentru Menorca 6 zile sunt putine. Aici trebuie sa vii o luna ca sa pleci 100% satisfacut. Noi nu ne-am asteptat la asa ceva fiind obisnuiti cu cateva insule grecesti explorate in 3-4 zile. Nu trebuie sa ratezi Portul din Ciutadella, stradutele inguste din centru, Piata Centrala, Farurile din apropiere, orasuol Mahon care zici ca e un labirint, portul din Mahon care este al 2-lea ca dimensiune dupa portul Pearl Harbor, Primaria Mahon si Piata Pescarilor. Pe partea de plaje Cala Macarella si Macarelleta cu siguranta sunt de facut. Aici e un traseu nu foarte usor deci mare grija sa aveti apa, protectie solara si un sandvis la voi. Peisajele sunt de zici ca nu e Europa. Pentru o secunda m-am simtit ca in Thailanda. Ai parte multe zone frumoase si chiar merita explorata la 360 grade Menorca.

Sfat personal! Daca iti permite bugetul incearca sa mergi intr-o vacanta de minim 10 zile. Sase zile de cazare in Ciudatadella si restul in Mahon. Acolo ai iarasi fortareata Isabel pe care nu am vizitat-o si multe alte faruri si plaje frumoase. Ah. Sa nu uit de celebrul sat pescaresc improvizat din apropierea Mahonului care se numeste Binibequer Vell. Of. Sunt o multime de locuri de explorat in aceasta perfectiune de insula.

ciutadella

CONCLUZIE: Insula de TOP! Vom reveni !

Mie unul mi-a placut enorm si m-a facut sa uit de insulele grecesti.

Este Menorca o insula paradisiaca? Da

Este Menorca o insula perfecta? Prea putin spus din punctul meu de vedere.

Vrei mai multe detalii ?

Le vei gasi cu siguranță pe Youtube în vlogurile noastre, pe Instagram sau TIK TOK- ul Aer de Vacanta.

Nu uita sa te abonezi ca sa fii la curent cu ultimele noastre peripetii!

Iti doresc calatorii nelimitate!


Vezi si...