Vizita la castelul Sturdza din Miclauseni

Weekendul acesta am avut avut parte de o expeditie antrenanta si plina de curiozitati avand ca obiectiv turistic ๐‚๐š๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฎ๐ฅ ๐’๐ญ๐ฎ๐ซ๐๐ณ๐š si ๐Œ๐š๐ง๐š๐ฌ๐ญ๐ข๐ซ๐ž๐š ๐Œ๐ข๐œ๐ฅ๐š๐ฎ๐ฌ๐ž๐ง๐ข.

2 min
Poza titlu articol aerdevacanta

Daca va porniti din Iasi, o prima recomandare de deplasare catre universul magic al descoperirii este sa urmati ruta de pe aplicatia mobila Waze ruland pe Sos. Pacurari, via DN 28. Drumul este constant si ajungeti repejor, bine, asta daca nu sunteti incepator si rulati cu maxim 90 km/h pentru o durata de aproximativ 1h si 30 min ๐Ÿ˜ƒ Indicatia catre ''Complexul Miclauseni'', daca il putem numi asa, este prima la stanga de la km 65 al drumului care duce spre municipiul Roman. Imediat dupa viraj coborati in panta circa 30-50 metri, iar inainte veti gasi o poarta mare cu numele Miclauseni si ilustratia Castelului Sturdza. Vin cu mentiunea ca indicatia de mai sus este una de orientare fizica, asa ca coroborati datele cu Waze si orientarea de la fata locului.๐Ÿ™‚ Vedeti ca puteti intra cu masina, desi treceti practic printr-un parc pana ajungeti la Castelul Sturdza. Puteti intra cu ea linistiti. Ajunsi aproape de castel, parcati-va masina fara probleme caci este destul spatiu mai ales in aceasta perioada. La intrare este o anexa micuta unde veti fi intampinati cu ospitalitate si simtul umorului de 2 elevi de liceu.

castelsturdza

Pretul unui bilet intreg este de 15 lei/pers, alte detalii reduceri pentru studenti, pensionari nu mai retin,dar va orientati voi la fata locului. Tariful pentru poze si filmulete sunt incluse in pret. Tot ce ramane este sa va pregatiti selfie-stickul pentru o experienta de neuitat. Castelul arata superb pe exterior, avand o arhitectura neo-gotica decorata cu foarte multe basoreliefuri impresionante si blazonul familiei Sturdza. Interiorul va va surprinde intr-un alt alt mod, in sensul ca zugraveala interioarelor este una precara, intrucat Castelul Sturdza a intrat intr-un amplu proces de restaurare. Ghidul turistic de acolo, foarte ospitalier si cu simtul umorului, a mentionat ca nu va mai spune turistilor ca acest castel va fi gata la anul urmator, ci cam in 10 ani pentru ca poate stiti cum e cu fondurile bugetare pentru restaurare si promovarea culturii romanesti:). Vin cu o precizare si anume ca s-a gasit un investitor care sa doreasca restaurarea cramei.๐Ÿ™‚ Nu va zic mai multe, o sa las pe voi sa simtiti emotia descoperirii:)

castel miclauseni

La finele turului, cand iesiti din castel, aveti posibilitatea de a lua masa cu familia, prieteni, apropiati la restaurantul Complexului Miclauseni in limita locurilor disponibile. De ce? Pentru ca in aceasta perioada dificila sunt amenajate doar 4 mese in exterior pe o mica terasa. Va recomand calduros, ca la iesirea din Castelul Sturdza, sa urcati inainte pe drum spre Manastirea Miclauseni, pentru un moment de rugaciune si incarcare spirituala. E doar o recomandare:) Experienta vizitarii la Castelul Sturdza va poate aduce in fata ochior si un moment special, intrucat in curtea acestuia se mai organizeaza cununii civile si e posibil sa intalniti decoratii florale placute si mese pregatite cu pahare cu sampanie ce asteapta nerabdatoare desfacerea dopurilor.๐Ÿ™‚ De asemenea, daca doriti sa va relaxati cu cei dragi, la o bere, suc de mere, apa plata, apa minerala etc., gasiti un loc la mesele amenajate langa anexa de unde se achizitioneaza biletele. Va doresc o expeditiune placuta presarata cu curiozitati istorice, un strop de ironie, voie buna si privelisti placute!

Continut realizat in colaborare cu Balinisteanu Gabriel


Vezi si...