In 1970, statiunea Varosha din Famagusta era una dintre cele mai populare si bogate statiuni turistice din intreaga lume.
Hotelurile erau pline de turisti pe tot parcursul anului si chiar vedetele de la Hollywood erau atrase de culoarea turcoaz a marii, de soarele calm si de stilul de viata idilic.
Mai tarziu, in 1974 armata turca a invadat si a castigat controlul asupra partii de nord a tarii, unde se afla si orasul Famagusta. Nicosia s-a divizat intre 2 tari si este in prezent singura capitala impartita din lume, dupa caderea zidului Berlinului.
Populatia din Famagusta a fost evacuata, iar turistii si localnicii au fugit cu nimic altceva decat hainele, lasand in urma toate amintirile, relatiile si trairile.
ONU a cerut Turciei sa elibereze orasul statiune, pentru ca oamenii sa se poata intoarce la casele lor. Turcia a refuzat si, pana in prezent, Varosha este sub supraveghere militara stricta, cu sarma ghimpata, garduri din tabla ondulata, patrulate de paznici si militari inarmati. Aici este si o baza militara ONU.
Accesul in cartierul fantoma este permis doar pe un traseu ‘turistic’ deschis recent unde te poti plimba pe jos sau cu o bicicleta inchiriata. Inchirierea a costat 1 euro. Sunt zone in care nu ai voie sa treci, sa pozezi sau sa filmezi. Senzatia pe care o ai plimbandu-te prin Varosha este UNICA.
Te trec fiori cand te gandesti ca sunt atat de multe drame nerezolvate, atat din prisma antreprenorilor, cat si a familiilor care au fugit de acolo in timpul razboiului si spera sa isi recupereze locuintele. Te duce cu gandul la Cernobil intreaga plimbare. Un oras care a ramas blocat in trecut.
Nu stim ce va urma cu Varosha, insa este cert faptul ca acum natura a preluat controlul asupra orasului, unde vegetatia creste in locuintele abandonate.
Stiai ca exista un oras fantoma in Europa?