Cele mai misterioase locuri nestiute de vizitat in Romania

Dacă încă nu ai descoperit magia locurilor din România, ți-o spun din toată inima: e momentul să o faci!

Sunt atât de multe obiective turistice neștiute și interesante în țara asta, încât e greu să mă rezum la a-ți povesti despre numai zece. Cu puțin efort, găsești ceva misterios de vizitat în fiecare zi din an. Iată în ce colțuri de poveste poți ajunge anul ăsta.

9 min
Poza titlu articol aerdevacanta

1. Satul Scufundat Geamăna

Acest loc fascinant din județul Alba e de fapt dovada dramei unei întregi comunități. Azi este obiectiv turistic, Geamăna fiind cunoscut și ca "Satul Scufundat".

Cândva acolo locuiau 400 de famili care au fost nevoite să-și părăsească locuințele, satul fiind acoperit de steril de la cariera de cupru și transformat într-un lac de decantare.

Peisajul e puțin sinistru, iar apa lacului este roșie în unele zone și foarte toxică, plină de cianuri. Însă atrage turiști ce vor să vadă cu ochii lor dezastrul natural sau să afle mai multe despre istoria și aura de mister a locului.

Poți ajunge acolo pe DN 75, pe valea Arieșului. Sunt aproape 7 kilometri de mers din localitatea Lupșa.

munte si andra

Cazarea cea mai apropiată o vei găsi în Lupșa.

2. Pădurea Hoia-Baciu

De aceasta probabil știai deja din poveștile despre fenomene paranormale auzite la focul de tabără. Pădurea Hoia-Baciu e lângă Cluj și e cunoscută din fotografiile celor care se aventurează acolo pentru a surprinde puțin mister.

Poveștile includ de la Sânziene care te pot ademeni să te rătăcești în pădure și până la OZN-uri. Pădurea mai este renumită și pentru formele neobișnuite ale copacilor ce cresc acolo.

Ai posibilitatea să găsești un tur ghidat de o zi, care te duce să vezi copacii cu forme bizare și Poiana Rotundă, sau poți să te aventurezi pe cont propriu. Ai la dispoziție tren și autobuz direct din Cluj. Ai de mers cam 40 de minute din stație, până la pădure.

munte si andra

Cazare vei găsi ușor în apropiere - Vezi câteva opțiuni aici.

3. Biserica din pustietate

Între orașul Carei și comuna Petrești, din Satu-Mare, se află o biserică misterioasă, despre care destul de puțină lume știe.

O legendă a locului spune că această biserică se deschide singură. Asta s-ar întâmpla o singură dată pe an, la Sfânta Marie, chiar la miezul nopții. Sună incitant, nu-i așa?

Cum ajungi acolo? - Îți recomand să te uiți întâi pe Google Maps, varianta cu vedere din satelit. Ieșind de pe centura Careiului, pe drumul european E671 și mergând spre Oradea, ajungi la bifurcația spre Sanislău. Undeva pe stânga, la câteva sute de metri în câmp, vei găsi și Biserica Singuratică.

munte si andra

Cazare apropiată ai chiar în Carei.

4. Castelul Zânelor

Dacă visezi la un loc instagramabil, în care te simți ca într-o adevărată poveste, trebuie musai să ajungi în Porumbacu de Sus, județul Sibiu.

Aici vei găsi o adevărată bijuterie construită în stilul arhitecturii medievale, anume Castelul de lut din Valea Zânelor. Este construit relativ recent și, pe lângă faptul că arată ca desprins din Lord Of The Rings, e și situat într-o zonă în care peisajul este unic, completat de crestele munților.

E suficient sa dai un search și să vezi fotografiile celor care vizitează acest loc pentru a te convinge că merită văzut.

munte si andra

Poți ajunge la castel călătorind pe DN1 până în localitatea Porumbacu de Sus. Cazare găsești tot acolo.

5. Cascada Duruitoarea

Pentru cei pasionați de drumețiile de câteva ore și mai ales de urcatul pe munte, traseul până la Cascada Duruitoarea din munții Ceahlău trebuie făcut măcar o dată în viață. Dacă ai ajuns acolo, e imposibil să nu vrei să revii.

Cascada impresionează printr-o cădere de apă aproape verticală, în două praguri cu înălțimi de 20m și 5m.

A fost declarată monument al naturii, și e vizitată nu doar pentru că arată spectaculos. O legendă spune că zgomotul produs de căderea de apă poate fi recunoscut de la kilometri distanță, fiind unul specific, fapt ce i-a atras și denumirea.

Se ajunge acolo urmând traseul cruce roșie din Durău, deci trebuie să urci, ea fiind situată la o altitudine de 1247 m. Pentru accesul în Parcul Național Ceahlău, va trebui să plătești și o mică taxă la intrare.

munte si andra

Poți găsi foarte ușor cazare chiar în Durău.

6. Stufărișurile de la Sic

Nu te-ai fi așteptat ca al doilea cel mai mare stufăriș din România să fie în județul Cluj. Dacă vrei să ai parte de o experiență inedită, nu rata o vizită în rezervația naturală de la Sic.

Acolo găsești nu doar vegetație specifică, ci și mlaștini și lacuri populate de diferite specii de păsări. Și în cazul ăsta o să vrei să postezi pe Instagram, căci podul din lemn care pare interminabil și traversează stufărișul a ajuns deja cunoscut pe rețelele de socializare.

Pe scurt: acesta e un loc situat în lunca Văii Fizeşului, potrivit pentru toți pasionații de bird watching.

munte si andra

Este foarte aproape de Cluj, deci poți ajunge mergând până în Gherla și apoi în satul Sic, pe DJ 109D. Te poți caza chiar în Gherla.

7. Sanctuarul Urșilor

E chiar ceea ce te aștepți să fie - un sanctuar cu 130 de urși bruni, situat la 38 km de Brașov. Probabil te gândești că urși găsești oriunde și că preferi să nu te întâlnești cu vreunul pe o potecă de munte.

La Libearty Bear Sanctuary situația e mult mai nuanțată. Toți urșii din rezervație au fost salvați din cele mai grele și crude condiții de captivitate, fiecare exemplar având o poveste impresionantă. În aria protejată astfel, urșii au o a doua șansă la o viață normală. Sanctuarul a fost prezentat inclusiv de Animal Planet în cadrul unei miniserii.

Rezervația se extinde pe 70 de hectare în pădurea de stejar unde urșii sunt îngrijiți și supravegheați. O poți vizita conform programului și chiar adopta un urs despre care să primești apoi vești.

munte si andra

Spre Zărnești ai tren și autobuz direct din Brașov sau poți ajunge cu mașina personală. Cazare vei găsi aici.

8. Eutopia Gardens

Nu trebuie să fii pasionat de trandafiri ca să apreciezi această adevărată oază de liniște și frumusețe din inima naturii. Este vorba despre cel mai mare rozariu din Sud-Estul Europei, Eutopia Gardens.

Se extinde pe o impresionantă suprafață de peste 24 de hectare și îți oferă o experiență captivantă, dar și spațiul perfect pentru plimbări romantice sau relaxare. Include mai multe grădini tematice și diferite colecții de plante. Poți vizita acest loc din mai până în decembrie. Iubitorii de flori vor fi impresionați, mai ales că diversitatea de specii existente asigură o explozie de culoare în fiecare sezon.

Se ajunge acolo din Arad, rozariul fiind situat la 10 kilometri de oraș. Trebuie doar să urmezi DN7 pe direcția Arad-Deva.

munte si andra

Poți vizita și Aradul cu ocazia asta, unde găsești ușor cazare.

9. Morile de apa Rudaria

Aura de mister a acestui loc este dată de legendele care spun că, în trecut, în Cheile Rudăriei, zânele bune coborau printre muritori pentru a le îndeplini din dorințe. De aceea, morile de apă de la Rudăria sunt considerate de localnici ca fiind inspirate oamenilor de către ființe supranaturale.

Cele 22 de mori de apă sunt pe lista monumentelor istorice, găsindu-se pe valea Almajului, multe dintre ele în localitatea Eftimie Murgu din județul Caraș-Severin. Au fost construite în secolul 19, pentru a măcina cereale. Morile produc și azi făină.

Te vor atrage peisajul pitoresc, modul de funcționare arhaic și obiceiurile localnicilor de a folosi și în prezent morile, nu doar pentru făină, ci și pentru a se aduna, povesti și petrece.

munte si andra

Cazările cele mai apropiate le găsești chiar în sat sau aproape, în Bozovici.

10. Tinovul Mare

Nu poți fi pasionat de călătorii și să nu ajungi niciodată în Bucovina. Tinovul Mare e o rezervație naturală de turbă. E cea mai mare turbărie din întreaga Românie. O găsești chiar la poalele Călimanilor, în frumoasa depresiune a Dornelor. E un loc de poveste situat la 800 de metri altitudine și care se întinde pe aproape 700 de hectare.

Recomandarea mea e să vizitezi întreaga rezervație, dar dacă te grăbești, nu rata să traversezi pădurea de pin. Acolo poți face un traseu foarte ușor, pe care nu ai de mers mai mult de 2 km dus-întors, urmând podețul din lemn. Te poți opri în spațiile special amenajate de pe traseu pentru a citi panourile informative și a te odihni pe băncile din lemn.

Cum se ajunge? - Pe E58, din Vatra Dornei spre Bistrita, ajungi în Poiana Stampei. De acolo trebuie să mergi pe drumul spre Dornișoara și vei găsi intrarea în rezervație.

munte si andra

Cazare ai în Poiana Negrii sau Vatra Dornei.

Tu ce locuri misterioase ai vizitat până acum?


Vezi si...