Cucuteni - Pe urmele civilizatiei geto-dacice est carpatice

Probabil ca mulți ați auzit de vasele celebre de ceramică de la Cucuteni. Dacă n-ați auzit încă nu este nimic; veți afla în continuare ca nu se rezumă totul doar la niște vase ceramice.

4 min
Poza titlu articol aerdevacanta

Pentru a porni într-o uimitoare expediție pe urmele acestei civilizații unice, dacă va porniți din Iași urmați DN28-DN28B-Str. Cucuteni-DJ280B-DC118-DC121. Pe scurt, drumul din Iași spre Cotnari. Aici nu este vorba de acel Cucuteni din județul Dâmbovița, ci de unicul Cucuteni, din județul Iași, unde a trăit o civilizație ancestrala, chiar mai veche decât civilizația mesopotamiana, sau civilizația egipteana. Expediția voastră culturală se va deschide având ca punct de plecare epoca paleoliticului (a pietrei cioplite), o întoarcere în timp, cu aprox. 10.000-8.000 i.en, iar apoi veți purcede spre epoca neoliticului (a pietrei șlefuite), 5500-4500 i.en., ulterior veți străbate drumul spre tema centrală: cultura Cucuteni, aprox. 3600-3300 i.en.

aerdevacantaincucuteni

Muzeul are forma unei iurte, asemănătoare cu cele aparținând popoarelor mongole, ca din timpurile lui Ginghis Han și urmașul lui, Kublai Khan. Ajunși acolo veți fi întâmpinați de un domn blajin, cu spirit umoristic, dar foarte dedicat și serios când începe hotărât să povestească o scurtă lecție de istorie. Veți afla detalii despre una dintre cele mai vechi civilizații indo-europene. Surpriza voastră se va amplifica odată cu descoperirea unor date și informații captivante prezentate într-o manieră evolutivă.

Un alt element cultural de o fascinație rară este prezența unei necropole cu 8 mini situri; un loc unde aveau loc ritualuri de înhumare și unde, de asemenea, în mod surprinzător s-au descoperit artefacte valoroase care ulterior au fost transferate la Muzeul Național de Istorie din București în scopul de a fi conservate și promovate mai eficient ni s-a șoptit. Și cum surpriza naște alte surprize, veți avea ocazia sa vedeți cu ochii voștri mărturisirile unice ale lui Herodot despre această civilizație antică. Nu în ultimul rând vă mărturisim că această cultură cucuteniană își mai face simțită prezenta și în apropiere de localitatea Cotnari, pe dealul Cătălina, (găsiți pe Google Maps:) veți întâlni dovada civilizației unde s-a construit și o cetate unde a fost așezată o cetate geto-dacică. Bineînțeles că totul este tratat cu ignorantă datorită unui management care lasă de dorit din cadrul guvernului. DA. Este un adevăr. Turismul încă suferă în Romania în anul 2020. Prețul unui bilet întreg este 8 Lei, iar studenții vor plăti doar jumătate. Copiii au acces gratuit. Am rămas puțin întristați pentru că nu poți cumpăra niciun suvenir, iar semnele rutiere lipseau cu desăvârșire. Dacă citește cineva de la Ministerul Turismului această postare sperăm că va lua o decizie.

exterior muzeu

În apropierea muzeului ce adăpostește mormântul princiar geto-dacic, coborând dealul Gosan ne întâmpină o zona de creație artistică numita ‘Trei Fântâni’ de unde am înțeles că au fost reconstruite aceste fântâni de odinioară împreună cu alte exponate cum veți putea vedea și în pozele din această postare. Tot aici mai la dos este un loc umbros de întins o păturică și făcut un picnic sau popas. Cum suntem interesați și de manifestările artistice, aflați că Muzeul Cucuteni găzduiește anual, în luna august 𝐅𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐀𝐧𝐭𝐢𝐜 𝐆𝐞𝐭𝐨𝐝𝐚𝐯𝐚, anul trecut, desfășurându-se cea de-a doua ediție, între 10-11 august 2019.

exteriorfestival

Oamenii sunt așteptați de pretutindeni și se reconstituie stilul de viața din acele vremuri ancestrale cu războinici purtând scuturi zdravene, săbii artizanale, vestimentații unice, obiceiuri și scenete tipice. Din păcate, anul acesta festivalul a fost anulat, dar bănuim ca știți de ce:) Ca noutate, la Iași se organizează în parcul Copou, anual în ultimul weekend din luna iunie, 𝐓𝐚̂𝐫𝐠𝐮𝐥 𝐧𝐚𝐭̧𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐫𝐚𝐦𝐢𝐜𝐚̆ „𝐂𝐔𝐂𝐔𝐓𝐄𝐍𝐈 𝟓𝟎𝟎𝟎”; cel mai vestit eveniment de promovare a civilizației cucuteniene, dar nu numai, aici veți găsi o confluență de culturi și obiceiuri tradiționale românești și din alte regiuni ale țării în materie de olărit.

TAG

Așa că haideți sa fim optimiști și să sperăm ca se vor îmbunătăți lucrurile anul viitor. Relicvele culturale, dar și artefactele ancestrale unicat va așteaptă cu entuziasm sa le descoperiți!

Voi ați ajuns la Cucuteni?

Ce alte meleaguri ați descoperit din zona Moldovei?

Aer De Vacanta a fost în vizita la Muzeul de Istorie și Arheologie din Cucuteni și va invita sa urmăriți în videoclipul de pe Youtube câteva informații despre cultura și civilizata cucuteniana (veche de peste 6000 ani) care aparent poate sa 'rescrie' istoria. Nu este un loc promovat, însă noi va incurajam sa-l vizitați pentru lecția de istorie la care veți lua parte. Pe scurt veti afla ca pe teritoriul României si al altor tari vecine a trăit o civilizație mai veche decât civilizația mesopotamiana si cea egipteana Ce părere aveți despre cultura cucuteni?

𝐏𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐮𝐧 𝐛𝐫𝐚𝐧𝐝 𝐚𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢?

Noi suntem siguri ca DA

'#fiiambasadorulromaniei' '#aerdevacanta '#descoperaromania'


Vezi si...