Ce poti vizita in Iasi in 2023

Sautare dragi exploratori,

Stim cu totii cat de frumoase bogatii naturale si autentice se gasesc in tara noastra si cate comori culturale tainice nu au fost inca descoperite pe taramurile ei. Asadar, astazi, sunt ghidul vostru in ilustrul oras Iasi.

7 min
Poza titlu articol aerdevacanta

Stim ca orasul este un centru universitar de prestigiu si cu o istorie academica marcanta in spate, care atrage foarte multi studenti in drumul lor pentru studiu si absolvire, asa ca vine intrebarea cheie in expeditia noastra:) Haaaa!! :) Eu ca student ce as putea sa vizitez interesant, demn de o amintire memorabia si unica in orasul Iasi?:d Ghidarea mea nu va viza strict trasele turistice de urmat de la obiectivul A la obiectivul B, etc, pentru ca toti suntem familiari cu gadgeturile si tehnologia, asa ca aici va intra exclusiv indemanarea voastra de a le accesa. Asadar, sa ne punem rucscurile in spate dotate cu o sticla cu limonada proaspata sau apa, camerele foto incarcate complet ca sa ne tina bateriile, inarmati pana in dinti cu obiective foto de toate dimensiunile. Expeditia noastra o vom ordona in 3 categorii esentiale de neuitat:

Experiente culturale:

  1. Biblioteca Central Universitara "Mihai Eminescu", centru marcant al lumii academice iesene, programul de vizitare il puteti gasi pe siteul bibliotecii. De aici va puteti continua drumul coborand Copoul, spre centrul vechi al orasului, prin Piata Unirii.
  2. Teatrul National, care este si sediul Operei Nationale din Iasi, unde puteti sa va relaxati la o piesa de opera sau de teatru remarcabila. Va dau un pont ca tot veni vorba:) iasi 1 Arhitectura este impresionanta si unica mai ales in interior in stil victorian, fiind vrajiti de acorduri fine ale muzicii clasice.
  3. Catedrala Mitropolitana, un loc divin si un centru religios incarcat de spiritualitate crestina, dar si centru de pelerinaj recunoscut la nivel national, si chiar peste hotare in preajma sarbatoririi "Sf. Parascheva", eveniment religios ce coincide si cu "Sarbatorile Iasului". iasi 2 In aceasta perioada orasul devine principala atractie turistica, impobodit de sarbatoare, dar si o oportunitate de promovare a valorilor traditionale de catre comerciantii veniti din toata tara, dar si de peste hotare.
  4. Palatul Culturii, o cladire cu o relevanta istorica magistrala in dezvoltarea justitiei romanesti din sec. XIX. A functionat o scurta perioada de timp ca Palat de Justitie. Aici a functionat Curtea cu jurati. Stiti voi:d, asa cum mai intalnim prin filme cu juratii din procesele din SUA sau Anglia:) Palatul are incorporate mai multe muzee, care merita explorate. Nu va marturisesc nimic mai mult, caci altfel as strica surpriza:) iasi 3 iasi 4
  5. Turnul si Manastirea Golia O atractie cultural-religioasa deosebita ce adaposteste prima casa de apa din Iasi, cu fantana turceasca in exterior. Turnul inalt de 29 m va ofera o priveliste impresionanta din centrul orasului.
  6. Casa de Cultura a Studentilor, un obiectiv relevant pentru activitatile culturale, sociale si de promovare a valorilor traditionale romanesti, aici organizandu-se mai ales in perioada verii concursuri de arta populara.

Experiente sociale, recreative:

Cu aceasta ocazie aveti sansa de a explora un univers al naturalismului autentic: 1. Gradina Botanica din Iasi care va asteapta sa explorati o fauna si o flora unica, dar si expozitii deosebite, mai ales in sezonul de toamna. iasi 5

  1. Parcul Expozitiei, unde se afla si Casa Vanatorului, un loc cu o terasa generoasa si unde puteti sa serviti o apa, un suc, un sprit in acorduri fine sau energice de muzica usoara sau chiar populara, in perioada verii.
  2. Celebrul Parc Copou unde va asteapta falnic si tacut "Teiul lui Eminescu" si un foisor generos.
  3. Restaurant “Panoramic”, amplasarea sa interesanta va va atrage categoric pentru o intalnire romantica de neuitat sau cu grupul de prieteni, el se gaseste la etajul 13 al Hotelului Unirea din Iasi. Aici veti avea parte de o imagine panoramica splendida a Iasului mai ales spre orele de seara.
  4. Club Hamak Un loc de relaxare cu familia, prietenii spre periferia orasului, in zona Bucium. De asemenea gasiti locuri de cazare la cabanute langa un lac linistit, iar ca activitati de recreatie sunt catarat, paintball si inca o supriza ecvestra Nu va zic mai mult de atat
  5. Arena de Airsoft Niste ieseni creativi s-au gandit cum sa valorifice fosta uzina agricola Avicola SA intr-un poligon acoperit pentru impatimitii jocurilor de airsot, printre care ma numar si eu.:) O experienta faina pentru dependentii de adrenalina. De asemenea, daca optati pentru jocuri de airsoft in spatiu deschis, recomand Padurea Bucium, aproape de rondul de iesire dinspre Motel Bucium.
  6. Restaurant “Bolta Rece” Un restaurant unic, cu aer cultural si atmosfera traditionala, unde se adunau la chermeze membrii cunoscuti ai cenaclului “Junimea”.
  7. Curtea berarilor, Pentru cei care vor sa savureze o bere la roata,dozator sau metru, de calitate si proaspata direct din cazan, cu prietenii.
  8. Club “La Baza” Pentru doritorii de energie pe piese rock celebre.
  9. Taverna Music-Pub Pentru cei care vor o experienta nocturna de joc si voie buna in acorduri de folk, rock, muzica usoara.

Experiente mistice:

  1. Crama Manastirii Cetatuia Aici puteti degusta licoarea lui Bacchus, un vin unic prin culoarea si gustul unic. Atentie, dar cu masura! Un pahar e sanatate, doi e medicament, iar al treilea poate deveni otrava Este foarte cautat si multe persoane vin sa il achizitioneze.
  2. “Plopii fara sot” si Crama Manastirii Bucium Un loc superb de relaxare in drumul spre Manastirea Bucium, despre care a scris si marele scriitor Mihai Eminescu in poezia sa eponima. Ajunsi la Crama Manastirii puteti degusta un vin de calitate si rafinat.
  3. Restaurant “Trei Sarmale” Nu am cutezat sa il trec la experiente recreative, din pacate este doar o ruina, dar ramane alaturi de “Bolta Rece” cele mai vechi si placute restaurante in stil traditional. Sper ca se va gasi un investitor care sa ii redea frumusetea arhitecturala si aerul de altadata.

Experiente muzeale:

  1. Muzeul "Mihai Eminescu", unde veti avea oportunitatea sa explorati pagini din viata marelui scriitor dar si din operele fascinante.
    1. Muzeul Unirii, din apropiere de Piata Unirii, este un obiectiv istoric unic cu o semnificatie aparte in unificarea principatelor romane sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza si pregatirea Romaniei de a deveni peste aproximativ 2 decenii stat regal, independent sub conducerea regelui Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen. Dar sunt sigur ca stiti deja aceste detalii ramane doar sa mergeti si sa vizitati acest muzeu superb.
  2. Casa memoriala a marelui scriitor Ion Creanga, “Bojdeuca din Ticau”. Sunt ferm convins ca va mai aduceti aminte de momumentala opera "Amintiri din copilarie", "Nu ştiu alţi cum sunt, dar eu, când mă gândesc la..."
  3. Casa memoriala Veronica Micle, a fost nuvelista, traducatoare si poeta, dar si binecunoscuta pentru relatia aparte cu celebrul scriitor national Mihai Eminescu.
  4. Muzeul "Vasile Pogor", cunoscut si sub numele de Casa Pogor, facand parte din Muzeul National al Literaturii Romane, si un important centru cultural de intalnire a marilor scriitori ai vremii. Se pare ca e o zi lunga de explorari printre cifrele si paginile istoriei, si stiu ca nu va e usor, dar sunt alaturi de voi si cu bunavointa voastra mai avem un ultim obiectiv de vizitat. Avantajul este ca nu e departe:d
  5. Muzeul "Sf. Ierarh Dosoftei", unde puteti explora pagini din manuscrisele sacre, observa obiecte de cult crestin-ortodoxe unice ce dateaza din perioada Evului Mediu. P. S. Mai vin cu un pont pentru voi daca mai aveti zile de concediu disponibile, si sa stiti ca merita din plin sa mai explorati cat mai popositi prin Iasi.
  6. Muzeul “Mihai Codreanu”,
  7. Muzeul “Otilia Cazimir”,
  8. Muzeul “Mihail Sadoveanu”,
  9. Muzeul “George Toparceanu”,
  10. Muzeul “Nicolae Gane”. Si ca sa incheiem intr-o maniera placuta va mai dau un pont:) Toate muzeele enumerate mai sus pot fi vizitate gratuit daca va aflati in oras, in data de 18 mai, in intervalul orar 16-24. Eu am prins Noaptea Muzeelor prin 2014, nu mai retin exact anul:d, am inceput vizitele de la muzeele din Copou de pe la ora 16 si am incheiat pe la Palatul Culturii spre 1-2 dimineata. A fost o noapte culturala de neuitat:) Dar pentru mai multe informatii si detalii legate de eveniment consultati pagina de internet a Complexului National Muzeal Moldova. Anual se organizeaza acest eveniment care aduna turisti de pe toate meleagurile. Sunt convins ca veti ramane placut surprinsi:) Un ghid sturlubatic, Va doresc vizite placute in Iasi!

Vezi si...