Top 11 cele mai frumoase insule din Grecia

Având peste 200 de insule pentru a fi explorate, fiecare dintre ele cu propriile atracții, apusuri de soare nemaipomenite și apa de culoarea acvamarinului, poate fi greu să te decizi care este cea mai potrivită pentru o vacanță în Grecia. De aceea, noi, am ținut cont de atracții, de sezonalitate și de părerea călătorilor pentru a întocmi această listă încercând să identificăm cea mai frumoasă insulă pentru o vacanță în Grecia în 2021.

13 min
Poza titlu articol aerdevacanta

Top 11 cele mai frumoase insule din Grecia

SANTORINI

Planificați luna de miere pe o insulă grecească și nu știți pe care să o alegeți? Atunci Santorini e alegerea perfectă. Turiștii care vin aici în luna de miere stau în rând pentru a-și face selfie-uri în timp ce soarele coboară în spatele calderei din Santorini, craterul vulcanic inundat. Da...Această priveliște poate fi văzută drept un clișeu romantic, dar tot îți taie respirația. O explozie vulcanică a aruncat în aer inima Santorini-ului în urmă cu 3.500 de ani, a lăsat în urma sa plaje cu nisip negru, stânci vertiginoase în nuanțe psihedelice și zvonuri despre Atlantida. Erupția a păstrat, de asemenea, orașul antic Akrotiri sub straturi de cenușă și a creat un teren fertil pentru excepționalii struguri Assyrtiko și vinurile Vinsanto. În afară de excursiile cu barca la craterul în flăcări de la Nea Kameni și la izvoarele termale de la Palia Kameni, nu sunt multe de făcut decât să admirați priveliștile hipnotizante. Cele mai bune hoteluri din Santorini sunt concentrate în Oia și Imerovigli, dar satul Pyrgos, situat în interiorul insulei, este în plină ascensiune. Emborio este un sat mai mic și chiar mai drăguț, cu o puzderie de cafenele de modă veche și Airbnb-uri. santorini

MYKONOS

Sunteți în căutare de petreceri năstrușnice? Atunci trebuie să știți că Mykonos avea petreceri la răsărit de soare cu mult înainte ca așa numita cultură rave să fie inventată. Deși plajele, cândva goale, au acum baruri de manichiură, antrenori personali și muzică house care bate la orice oră, afluxul de supermodele și de superyachturi a determinat apariția hotelurilor și restaurantelor moderne. Dacă excesul de luxury lifestyle vă plictisește deja, puteți evada într-o croazieră până la micuța insulă Delos, un sanctuar arheologic care, cândva, era plin de 30.000 de evlavioși ai soarelui (templul este dedicat lui Apollo, zeul grec al luminii). mykonos

TINOS

Tinos este cunoscută pentru sate tradiționale și taverne de excepție, ea are mai mult de 50 de sate, fiecare dintre ele fiind într-o permanentă concurență pentru titlul de cel mai frumos dintre toate. Pyrgos, renumit pentru meșterii săi și pentru păsări și flori sculptate ce decorează fiecare ușă. În Volax, împletitorii de coșuri stau ghemuiți în fața unor căsuțe sculptate din bolovani uriași, aparent aruncați din ceruri de Zeus într-un acces de furie. =) Există chiar și un sat numit "iubire", Agapi, unde puteți mânca frigărui de fenic sălbatic. Tinos își ia în serios cultura gastronomică: există festivaluri ale anghinarelor, caperelor și mierii. Pentru o masă perfectă în împrejurimi perfecte, alegeți risotto de sepie și caracatiță caramelizată în must de struguri la Thalassaki, servit pe digul din golful Isternia, apoi priviți cum se lasă amurgul la orizont din barul Exomeria. Tinos se află la doar 25 minute de Mykonos, așa că este de mirare că nu este invadat de turiști. Totuși, portul se umple cu turiști pe 15 august, când pelerinii ortodocși se adună aici pentru a săruta icoanele de la mănăstirea Panagia Evangelistria, unul dintre cele mai sfinte locuri din Grecia. În rest, insula este miraculos de neatinsă. Capele solitare și porumbarii capricioși împânzesc dealurile cu parfum, care coboară spre golfuri de nisip biciuite de vânt.

tinos

SYROS

Petreceți-vă următoarea vacanță în Syros dacă doriți să fiți înconjurat de istorie și cultură fără să vă ciocniți de o mulțime de turiști. Syros oferă o scenă mai liniștită decât alte insule, ceea ce face mai ușor să explorați pe îndelete orașele sale fermecătoare. Puteți arunca o privire la minunățiile arhitecturale din Ermoupoli, cum ar fi primăria și Teatrul Apollon, apoi puteți urca pe dealul de deasupra Ermoupoli spre Ano Syros, unde veți descoperi fortificații medievale și priveliști panoramice ale orașului. După câteva ore de vizitare a obiectivelor turistice, ați putea să vă relaxați pe una dintre plajele de nisip din Syros. Orașul din Syros construit pe două vârfuri gemene - unul ortodox, celălalt catolic, moștenire a unei lungi ocupații venețiene. Există încă o puternică aromă italiană în piazza de marmură din Ermoupoli, în conacele princiare și în replica în miniatură a La Scala, piesa de rezistență a unei scene culturale. Syros găzduiește festivaluri de animație, dans, artă digitală, film, muzică clasică, jazz și rembetiko, blues-ul grecesc popularizat de muzicianul local Markos Vamvakaris. Câteva localuri de rembetiko au supraviețuit în orașul de sus, Ano Syros. Cândva Syros a fost centrul de construcții navale al Greciei, dar cea mai splendidă moștenire a industriei navale sunt conacele din Vaporia și Poseidonia. Plajele sunt splendide și abundă în taverne fabuloase care sunt înșirate pe malul mării. Cele mai bune locuri pentru a mânca și a bea la sigur sunt de-a lungul străzii Androu. Înainte de a pleca, nu uitați să vă aprovizionați cu loukoumi (deliciu turcesc cu tentă de trandafir) și brânză San Michalis de la magazinul de delicatese Prekas și vizitați Zylo pentru ochelari de soare din lemn făcuți manual.

syros

CORFU

Capitala cosmopolită este o îmbinare fermecătoare de influențe coloniale venețiene, britanice și franceze. Serile din Corfu încep cu cocktailuri pe Liston, urmate de o cină la Salto, un bar de vinuri și bistro fără pretenții, situat la marginea orașului vechi. Corfu impresionează prin satele sale pastelate, plantațiile de măsline și conacele grandioase. Agni este un mic sat de pescari cu trei taverne rivale, de aici, puteți închiria o barcă și să vă îndreptați spre propriul golfuleț: poate Nissaki, Agios Stefanos sau Kerasia. Sau puteți să vă aventurați în interiorul țării la Ambelonas, o vinărie, restaurant cu mâncăruri locale neobișnuite, cum ar fi friptură de porc cu cozonac și crème brûlée cu kumquats din Corfiot.

corfu

CRETA

Cea mai mare insulă a Greciei, locul de naștere al lui Zeus, Creta are ruine antice, vârfuri acoperite de zăpadă și plaje din belșug. Soarele este aproape garantat pe tot parcursul anului, dar primăvara este deosebit de frumoasă pentru drumeții și vizite turistice. Palatul minoic din Knossos este glorios, în ciuda fluxului constant de autocare (mai bine să mergeți mai devreme); dar există și situri antice uimitoare, precum Aptera și Malia, răspândite pe toată insula. Una dintre cele mai uluitor de frumoase drumeții este cea prin Defileul Aradena, în regiunea sălbatică și accidentată Sfakia, care se încheie la Marmara, un golfuleț translucid la Marea Libiei, pentru o baie răcoritoare și un prânz la una dintre cele mai bune taverne din Creta, Dialiskari. Spre vest spre valea Amari sau Apokoronas sunt amplasate sate autentice înconjurate de plantații de măslini și portocali. Sau mergeți spre sud, unde veți găsi cele mai bune plaje din Creta - încercați Ligres, Sougia sau Kedrodassos. Alternativ, faceți o pauză de întoarcere la natură la Milia, un cătun din secolul al XVII-lea alimentat în întregime cu energie solară. Toate produsele din meniul organic sunt cultivate, capturate sau crescute la nivel local. De fapt, este aproape imposibil să nu mănânci bine în Creta, care produce brânzeturi, miere și ulei de măsline superbe, precum și preparate delicioase din capră, iepure și carne de porc afumată. În satele montane, simți cum timpul încetinește și te simți de parcă te-ai întors în trecut cu ani buni.

creta

ZAKYNTHOS

Zakynthos, sau Zante, a scăpat de reputația sa de destinație pentru petreceri (atâta timp cât evitați Lagana și coasta de sud urbanizată), devenind cea mai verde insulă din Grecia. Nu este vorba doar de dealurile de smarald care alunecă în albastrul deschis al Mării Ionice: o mare parte din coasta de sud este o rezervație naturală în care o specie de broaște țestoase sunt pe cale de dispariție, acesta fiind locul în care ele eclozează în nisip. Plajele cu broaște țestoase sunt interzise, dar există nenumărate golfuri în toate nuanțele de verde și albastru. Preferatele sunt micuța Xigia, cu izvoarele sale subacvatice care bolborosesc, și stâncoasa Porto Limnionas, cu șezlonguri de plajă înghesuite între stânci și umbrele de palmier poziționate între pini. Skinari este punctul de plecare pentru excursii cu barca spre cele mai faimoase plaje, Peșterile Albastre și Plaja Epavei, unde un pachebot ruginit se sprijină în stâncile calcaroase. Interiorul muntos, plin de sate de piatră care ies din pădurile de pini, este ideal pentru drumeții și biciclete. Parcul de piatră Askos este un sanctuar al vieții sălbatice, locuit de cerbi, chinchilla și zeci de alte specii. Nu uitați să vizitați castelul venețian care se află chiar deasupra portului.

zakyntos

PAROS

Paros, una dintre cele mai centrale insule Cicladice, este un paradis pentru activitățile de sporturi nautice. Pe plajele insulei, călătorii pot face windsurf, kitesurf, scufundări și plimbări cu barca, printre alte activități acvatice. Departe de apă, vizitatorii vor găsi animata Parikia, care se mândrește cu numeroase buticuri, restaurante și baruri. Capitala Parosului are, de asemenea, mai multe situri istorice demne de remarcat, inclusiv Panayia Ekatontapyliani din secolul al VI-lea (care înseamnă în engleză "Biserica cu 100 de porți") și un castel venețian din secolul al XIII-lea. Ajungeți vara pentru a participa la festivalul din parc, un eveniment popular organizat anual în Paros Park, un parc de 800 de hectare de pe insulă.

paros

HYDRA

Fără mașini și protejată de un ordin de ocrotire, Hydra a fost întotdeauna muza artiștilor din insulele grecești. Leonard Cohen a dat tonul în anii '60, iar acum Brice Marden, Sadie Coles și Juergen Teller au case aici. Artiștii atenieni își stabilesc reședința la Școala de Arte, una dintre vilele vaste, gri, din piatră, care domină portul în formă de potcoavă. Muzicieni de toate felurile se înregistrează la Old Carpet Factory, o reședință din secolul al XVIII-lea, ale cărei tavane cu înălțime dublă și cisternă subterană au o acustică incredibilă. La mai puțin de două ore de Atena, Hydra se umple de greci la sfârșit de săptămână. Ei vin să se deconecteze de la urban, dar și “să vadă și să fie văzuți”. Cui îi pasă că abia dacă există plaje? Întotdeauna poți găsi o lespede de stâncă coaptă de soare de pe care să sari sau o stâncă de pe care să te scufunzi în cea mai limpede apă din lume.

hydra

SIFNOS

Sifnos își datorează reputația de gurmandă celui mai faimos descendent al său, Nicholas Tselementes, care a scris prima carte de bucate grecești în 1910. Uitați de souvlaki și moussaka: aici, crochetele de năut și caperele înăbușite sunt elementele de bază ale tavernelor. Insula este plină cu olării care produc caserolele de lut folosite pentru revitháda (năut la cuptor) și mastello (miel cu vin roșu și mărar). Mâncărurile tradiționale sunt coapte lent într-un cuptor cu lemne. Dacă tot sunteți acolo, investiți în veselă atemporală de la ceramica Atsonios. În Artemonas, un oraș frumos ca o carte poștală, toate drumurile duc la Theodorou, furnizor de napolitane și dulciuri de migdale din 1933. Sifnos este echilibrul potrivit între luxul discret și autenticitatea nealterată.

sifnos

MILOS

Toată lumea cunoaște Venus de Milo (care se află în Luvru încă din secolul al XIX-lea). Până de curând, foarte puțini auziseră de Milos, insula vulcanica unde a fost descoperit chipul grațios al Afroditei. Cei cunoscători își păzesc cu gelozie prețioasa insulă și, mai ales, cele 70 (sau mai multe) de plaje - cu siguranță cea mai diversă și mai dramatică coastă dintre toate insulele grecești. Încetul cu încetul, însă, Milos este descoperită. Instagram este plin de fotografii fără filtru ale stancilor albe și ondulate de la Sarakiniko, syrmata colorate și șubrede și ale micilor adăposturi de bărci încastrate între stânci și mare. milos

Acum aveți toate informațiile de care aveți nevoie pentru a alege o destinație în Grecia. Știm că e greu să optezi pentru un singur loc, așa că puteți considera acest articol o listă cu destinații de vacanță pentru câțiva ani de acum încolo. Aveți o insulă preferată? Așteptăm părerea voastră în comentarii! <3


Vezi si...