Fallas de Valencia - Patrimoniu Unesco imaterial

Intreaga luna Martie este luna orasului Valencia. Intre 1 - 19 martie, Valencia este asaltata de sărbătorea 'Fallas', o festivitate care combină tradiție, satiră și artă, care merita vazuta macar o data in viata. Nu este de mirare faptul ca 'Fallas of Valencia' a fost adăugat de UNESCO in Lista patrimoniului cultural intangibil al Umanității in data de 30 noiembrie 2016.

4 min
Poza titlu articol aerdevacanta

Intreaga luna Martie este luna orasului Valencia. Intre 1 - 19 martie, Valencia este asaltata de sărbătorea 'Fallas', o festivitate care combină tradiție, satiră și artă, care merita vazuta macar o data in viata. Nu este de mirare faptul ca 'Fallas of Valencia' a fost adăugat de UNESCO in Lista patrimoniului cultural intangibil al Umanității in data de 30 noiembrie 2016. Originea las Fallas provine din vechea tradiție a tâmplarului care la sărbătoarea sosirii primăverii pe 19 martie, obișnuia să ardă bucăți de lemn (suporturi) care erau folosite pentru a suspenda candelele care luminau în timpul iernii. Acestui foc a început treptat să i se adauge obiecte vechi și 'zdrențe', lucru ce a dat structurii de lemn un aspect uman, până când au devenit ‘ninoturile’ pe care le cunoaștem astăzi. Sărbătorile Fallas au evoluat în opere de artă temporare care, în unele cazuri, au costat milioane de euro. Poate va intrebati de ce temporare? Pentru ca majoritatea vor arde, doar 1 fiind salvata de catre un juriu local. Sarbatoarea are mai multe evenimente care se desfasoara in perioade diferite 𝟏. 𝐌𝐚𝐬𝐜𝐥𝐞𝐭𝐚, 𝟏 – 𝟏𝟗 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 Numele actului provine de la „masclet”, tipul de artificii care explodează cu un zgomot puternic atunci când primarul Fallerei declară „Senyor pirótecnic pot començar la mascletà” („Domnul pirotehnic, mascletà poate începe acum”). Pentru a urmări acest spectacol de sunet, ar trebui să vă îndreptați către Plaza del Ayuntamiento la 14:00, în orice zi de pe 1 pana pe 19 martie. Și amintiți-vă să vă mențineți gura deschisă foarte putin pentru a evita deteriorarea urechilor când ajunge la 120 de decibeli! 𝟐. 𝐏𝐥𝐚𝐧𝐭𝐚̀, 𝟏𝟓 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 Noaptea de 15 martie este plină de activitate. Comisiile Fallas lucreaza in schimburi, deoarece toate monumentele care sunt aranjate în Valencia trebuie să fie complet aranjate, pana in dimineața zilei de 16. Aceasta este ziua în care judecătorii le premiaza pe cele mai bune, doar una singura urmand să fie salvata de la ardere. 𝟑. 𝐃𝐞𝐜𝐞𝐫𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 Primarii și comisiile lor participă la o procesiune spre Plaza del Ayuntamiento în. dimineața zilei de 17, pentru a-și ridica premiile. Ar trebui să știți că cele peste 750 de monumente aranjate în Valencia, sunt împărțite în categorii, Secțiunea Specială fiind cea mai impresionantă dintre toate.

*4. Focuri de artificii si NIT intre 15-19 martie * Noaptea este plina de lumină și culoare în timpul Fallas, grație impresionantelor focuri de artificii, care sunt pornite la miezul nopții la Alameda. Un act care reunește o multitudine de oameni și atinge apogeul cu ‘Nit del Foc’, un spectacol unic de artificii sărbătorit incepand cu ora 18:00.

5. Ofranda florilor

Toate comisiile Fallas de Valencia fac o parada prin oras din cartierul pana la Plaza de la Virgen pentru o jertfă de flori la Virgen de los Desamparados, patroana Valenciei. Actul are loc de la 16:00 până noaptea, cu buchete de flori care fac parte dintr-o structură impresionantă de 15 metri înălțime care simbolizeaza pelerina Fecioarei. Vizitarea pieței după cele 2 zile de ofrande este o experiență olfactivă care merită. O recomandăm! 𝟔. 𝐂𝐫𝐞𝐦𝐚̀, 𝟏𝟗 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 Toate Fallurile, mici și mari, trebuie să fie arse pe data de 19. Deși este păcat sa vezi cum flăcările conduc aceste monumente spre cenușă, reprezinta o opera de artă în sine. Așadar, îmbrăcați-vă niște încălțăminte confortabila și pregătiți-vă pentru traseul cremà: la 22:00 micile monumente încep să ardă, iar la miezul nopții, cele mari urcă în flăcări, cu excepția primului premiu care este ars la 12:30. Sărbătorile Fallas se încheie atunci când monumentul de la Plaza del Ayuntamiento este ars, la 1:00. Valencienii sustin că toată lumea ar trebui să vină la Fallas cel puțin o dată în viață, deși vă vom avertiza acum, cu tot ce este de văzut și sunteți sigur că doriți să o experimentați din nou! Anul acesta 2020 aceasta sarbatoarea a fost anulata datorita pandemiei anuale. Asta nu inseamna ca nu va mai fi valabila anul viitor, ci dimpotriva se va sarbatori cu mai multa atentie. Noi am fost in martie 2017 si a fost o experienta foarte frumoasa. Tot orasul participa la acest eveniment si nu numai!

Voi ati merge in Valencia pentru o asemenea experienta?

Daca ati fost cum vi s-a parut?

luminite


Vezi si...