Top 10 cele mai frumoase trasee montane din România

Peisajele vaste și munții abrupți din România atrag nu numai drumeții și alpiniștii, ci și bicicliștii montani cu o mare varietate de nevoi de traseu. În timp ce Transilvania se caracterizează prin dealuri blânde, iar pista de ciclism a Dunării are doar denivelări foarte ușoare pe o distanță de 1075 de kilometri, Carpații Meridionali, așa numiții Alpi Transilvăneni, au trecători abrupte și drumuri șerpuitoare. Plimbările în România te pot bucura de o mare varietate datorită unei game extraordinare de peisaje. Munții Carpați curg prin centrul țării într-o singură mișcare vastă, ca și cum ar fi pictați cu o singură mișcare de pensulă. Cu vârfuri amețitoare și îmbietoare și trasee fantastice de-a lungul crestelor și prin sate tradiționale de munte, odată ajuns aici s-ar putea să nu mai vreți să plecați niciodată.

17 min
Poza titlu articol aerdevacanta

Trasee montane în Munții Bucegi

Munții Bucegi sunt locul perfect pentru a experimenta peisajele uimitoare pe care România le are de oferit. Muntele Omu este cel mai înalt vârf al Munților Bucegi, la 2505 metri, și este acoperit de zăpadă în cea mai mare parte a anului, însă, în timpul primăverii, puteți găsi flori sălbatice frumoase care înfloresc în celelalte zone ale munților. Aceste trasee montane sunt foarte populare printre turiști, deoarece există o mulțime de trasee superbe care sunt potrivite pentru toată lumea. De la drumeții pitorești de o zi la drumeții mai lungi, de mai multe zile, Munții Bucegi au numeroase trasee din care puteți alege.

Peisaje uimitoare: Trasee montane în Munții Bucegi

Așadar, fie că sunteți un drumeț experimentat sau sunteți la început de drumeție, puteți găsi un traseu care să se potrivească nevoilor și nivelului de pregătire fizică. Unul dintre cele mai populare trasee de drumeție din Munții Bucegi este cel spre Cascada Urlatoarea. Aceasta este o aventură foarte ușoară pentru început și este perfectă pentru drumeții începători. Traseul poate fi parcurs în aproximativ o oră, dar este recomandat să o luați încet și să admirați peisajele frumoase de pe drum. Cascada se prăbușește de la o înălțime de 15 metri și poate fi auzită înainte de a fi văzută. Vă puteți bucura de această drumeție frumoasă și pitorească împreună cu familia și puteți petrece ceva timp admirând priveliștile din zonă.

Loc de cazare în Bucegi: link

Loc de cazare în Bucegi: Trasee montane în Munții Bucegi

Trasee montane Munții Apuseni

Munții Apuseni sunt locul perfect pentru a explora peșteri și pentru a admira priveliști spectaculoase. Munții Apuseni sunt constituiți dintr-un conglomerat de roci, de la roci magmatice- granite, cum ar fi Masivul Muntele Mare, la roci carbonatice- calcaroase cum ar fi Munții Bihorului și Masivul Trascău. Alte roci componente sunt gresiile și marnele.

Peisajul din jurul munților: Trasee montane Munții Apuseni

Peisajul din jurul munților este cu adevărat rafinat, cu păduri verzi ondulate și vârfuri dramatice. În acești munți există peste 400 de peșteri, inclusiv Peștera Urșilor, unde au fost găsite peste 140 de schelete de urși de peșteră. Scheletele sunt încă expuse, ceea ce face ca acesta să fie un loc unic și foarte interesant de vizitat. O altă peșteră incredibilă de văzut este Peștera Scărișoara, care conține un ghețar vechi de 3500 de ani și este considerată una dintre minunile naturale ale României.

Loc de cazare în Apuseni: link

Loc de cazare în Apuseni: Trasee montane Munții Apuseni

Trasee montane Munții Piatra Craiului

Una dintre cele mai renumite trasee montane din România sunt Munții Piatra Craiului. Există mai multe trasee de drumeție în jurul Munților Piatra Craiului, unde puteți găsi cele mai frumoase priveliști, sate de munte fermecătoare și apusuri de soare strălucitoare. Explorați vârfurile accidentate și priviți peisajul spectaculos, luminat de soare. Există nenumărate oportunități incredibile de fotografiere în timp ce priviți peste ținut de pe traseele montane. Dacă sunteți pregătiți pentru o aventură, atunci merită cu siguranță să vizitezi Cheile Zărneștilor, un pasaj impresionant de 2 kilometri prin stâncă. Există, de asemenea, o mulțime de sate de munte unde puteți încerca unele dintre mâncărurile tradiționale românești.

Frumoase priveliști: Trasee montane  Munții Piatra Craiului

Loc de cazare în Munții Piatra Craiului:

Loc de cazare în Munții Piatra Craiului: Trasee montane  Munții Piatra Craiului

Trasee montane Munții Făgăraș

Munții Făgăraș sunt cele mai înalte vârfuri ale Carpaților Meridionali din România. Vârful Moldoveanu este cel mai înalt punct, la 2544 de metri, și este o ascensiune mai dificilă, de care se vor bucura drumeții experimentați. Acești munți fac parte dintre cele mai ușoare trasee montane din România. Munții Făgăraș sunt locul perfect pentru drumeții pasionați și au multiple trasee uimitoare de explorat. Cu cascade și lacuri, există o mulțime de priveliști frumoase de văzut. Puteți să vă apucați de drumeții provocatoare spre vârfuri sau să vă plimbați pe trasee. Vremea poate fi imprevizibilă pe munte, așa că nu uitați să respectați traseele marcate și să verificați prognoza meteo înainte de a pleca.

Drumeții provocatoare spre vârfuri: Trasee montane Munții Făgăraș

Lacul Bâlea este un punct de reper obligatoriu în Munții Făgăraș și este un alt loc foarte popular pentru turiști. Această minune naturală se află la 2034 metri înălțime în Munții Făgăraș. Vă puteți bucura de drumeții, schi, vizitare a obiectivelor turistice, ciclism sau escaladă pe gheață în zonă. Traseul de drumeție din jurul lacului are un nivel moderat de dificultate și are mai multe obiective turistice frumoase de văzut, inclusiv lacul, Cascada Bâlea, Lacul Doamnei și Valea Doamnei.

Loc de cazare in Munții Făgăraș

Gasiti aici

Loc de cazare în Munții Făgăraș: Trasee montane Munții Făgăraș

Trasee montane Brașov

Canionul 7 Scări (sau Canionul Șapte Scări) este o atracție care îți taie respirația din România, în apropiere de Brașov. Canionul este situat în partea de vest a Munților Piatra Mare și este sculptat în calcar jurasic. Canionul, situat la 948 de metri altitudine, reprezintă de fapt niște defileuri sculptate în calcar, iar numele de "Șapte Scări" provine de la cele șapte cascade care s-au format în urma rupturilor versantului. Sunt cele mai spectaculoase defilee din Munții Piatra Craiului și încă se mai pot observa urme ale evoluției sale morfologice recente.

Atracție: Trasee montane Brașov

Traversarea canionului se poate face printr-un sistem de nouă scări și pasarele, care au fost complet renovate în 2013, astfel încât siguranța turiștilor care vizitează acest loc este 100% asigurată. Treptele au înălțimi cuprinse între 2,5 și 15 metri și se transformă în cascade atunci când volumul pârâului Seven Stairs crește. Există șapte cascade, cea mai înaltă fiind de 35 de metri. Traseul din interiorul canionului este amenajat cu scări și poduri metalice. Traseul prin Canionul Șapte Scări poate fi parcurs în jumătate de oră. Pe timp de iarnă, urcarea în canion este interzisă, din cauza gheții formate pe treptele metalice. Canionul este deschis între lunile martie și noiembrie, iar taxa de intrare este de 10 RON pentru adulți.

Loc de cazare în Munții Brașov: link

Loc de cazare în Munții Brașov: Trasee montane Brașov

Trasee montane Sinaia

Sinaia – Poiana Stânii. Pădurea Regală a fost cândva o destinație preferată de membrii Casei Regale, făcând parte din Domeniul Regal. Un traseu ușor, care poate fi făcut și cu copii, deoarece este o drumeție prin pădure, mergând pe faimoasa Cale Regală, parcursă chiar de Carol I cu mulți ani în urmă.

Pădurea Regală: Trasee montane Sinaia

La Poiana Stanii Regale veți găsi un peisaj cu adevărat frumos, ideal pentru relaxare în natură. Locul dat este un loc frumos și încântător și reprezintă astăzi o destinație preferată și o destinație turistică în Sinai. Locul este situat la poalele Munților Piatra Arsă și, prin urmare, face parte din Parcul Natural Bucegi. Plimbarea poate începe imediat după Cabana Schiori, până acolo poți ajunge fie pe jos, fie cu mașina, iar ulterior traseul este marcat cu dungă albastră spre Poteca Regală. Odată ajunși în vârful muntelui, vă veți confrunta cu peisajul montan și cu munții, care reprezintă un peisaj memorabil pentru toți cei care vizitează acest loc. Peisajul este diferit de un peisaj normal, este atât de încântător încât a devenit popular printre iubitorii de munte.

Loc de cazare în Sinaia: link

Loc de cazare în Sinaia: Trasee montane Sinaia

Trasee montane Bușteni

Traseul de drumeție către Cascada Urlatoarea începe în Bușteni, o altă stațiune populară, unde se află Palatul Cantacuzino, un reper arhitectural care trebuie vizitat. Traseul, care este perfect pentru începători, durează aproximativ o oră, dar dacă mergeți încet și vă opriți pentru a vă bucura de priveliști, puteți acorda cu ușurință o jumătate de zi. Alte trasee frumoase din zonă sunt cele spre cabana Piatra Arsă și traseul care trece prin Pasajul Râșnov spre Cabana Diham. Ca și durată de timp, traseul durează cam 30 de minute, doar dus. Este un drum uşor, accesibil oricui, ce nu necesită echipament deosebit și nici pregătire fizică specială. Se poate parcurge tot timpul anului. De știut însă, foarte important, că zona este frecventată de urși. De la intrarea în pădure și până la cascadă sunt Vreo 4 indicatoare care vă atenționează asupra acestui aspect. Eu nu am văzut nici unul când am vizitat Cascada Urlatoarea, deşi pe undeva mi-ar fi plăcut. Bineînțeles, de la distanță, că vorbim totuşi de un animal imprevizibil și puternic. Ca sfat suplimentar, nu părăsiți potecile marcate!

Un drum uşor: Trasee montane Bușteni

Loc de cazare în Munții Bușteni: link

Loc de cazare în Munții Bușteni: Trasee montane Bușteni

Trasee montane Predeal

Clăbucetul Taurului – Azuga pornește la 800 m de gara din Predeal, de la gura de vărsare a pârâului Puristoaca, spre cabana Clăbucet-Sosire. La pârtia de schi veți găsi un panou care va indica faptul că sunt 10 minute de mers pe jos până la Clăbucet Sosire, 1 oră și jumătate până la Clăbucet Plecare și 2 ore până la Cabana Gârbova. Tot aici puteți ajunge și dacă, de la primul panou, alegeți să mergeți pe jos pe poteca care duce la stația de plecare a telecabinei și apoi pe un drum forestier prin Valea Teascului. După 150 m, drumul se bifurcă și mai aveți de parcurs aproximativ 500 m până la baza pârtiei.

Pauză pentru a admira priveliștea: Trasee montane Predeal

De la stația de telecabină există și o potecă care vă va duce la baza pârtiei în același timp (10 - 15 minute), șerpuind prin pădurile de conifere. Odată ajunși la baza pârtiei, va trebui să urcați timp de aproximativ o oră, șerpuind printre stâlpii telecabinei și întâlnind platformele și stațiile de observare ale telescaunului. După ce ați ajuns în vârf, la o altitudine de 1.520 m și ați făcut o pauză pentru a admira priveliștea, veți coborî spre dreapta (sud-vest), spre Valea Ursoaia, până când veți întâlni marcajul triunghiular albastru la marginea pădurii. După o pantă ușoară de 150 m veți intra în pădure și în 15 minute veți ieși în luminișul de la Plaiul lui Moș Mihai, la altitudinea de 1.150 m.

Loc de cazare în Predeal: link

Loc de cazare în Predeal: Trasee montane Predeal

Trasee montane Ceahlău

Marcajul care trebuie urmat este o bandă albastră, iar semnul de la intrare se referă la traseul 1, care este comun pentru Lutul Roșu cu traseul care trece prin Jgheabul cu Hotar (triunghi albastru). Acesta pornește dintr-un mic luminiș din apropierea Cabana Izvorul Muntelui și se îndreaptă direct în pădure. Traversați apoi DJ 155F, un drum proaspăt asfaltat care duce spre satul Durău, iar după aproximativ 20 de minute ajungeți la pășunea montană Lutul Roșu, unde sunt amplasate mese și bănci de metal. Până în acest punct, traseul nostru coincide cu traseul nr. 2, marcat cu un triunghi albastru, care duce tot la Cabana Dochia prin Jgheabul cu Hotaru și este puțin mai dificil.

Un drum proaspăt asfaltat: Trasee montane Ceahlău

De aici, poteca urcă spre stânga pe Culmea Răchitiș. Curbele traseului devin mai abrupte, iar urcarea devine din ce în ce mai dificilă. Următoarea atracție este Piatra cu Apă. Pentru a ajunge la stânca cu acest nume, ieșiți de pe traseu 20-30 de metri la dreapta. Este o peșteră adâncă de aproximativ 10 m și înaltă de aproximativ 6 m, cu un tavan în care apa de ploaie sau zăpada topită se infiltrează printr-o crăpătură, de unde și numele. Pe ultimele serpentine ale traseului trecem prin râulețe de ienupăr care coboară într-o pădure de molid. Imediat ce ieșim din pădure, orizontul se deschide și poteca se îndreaptă spre stânga, spre Cabana Dochia, la care ajungem în câteva minute.

Loc de cazare în Ceahlău: link

Loc de cazare în Ceahlău: Trasee montane Ceahlău

Trasee montane Munții Retezat

Munții Retezat sunt presărați cu peste 80 de lacuri glaciare și adăpostesc Parcul Național Retezat, o rezervație a biosferei care include 55 de specii de mamifere, inclusiv lupi, lincși, capre negre, cerbi, căprioare și urși. Munţii Retezat sunt bijuteria arcului carpatic se întind pe o suprafaţă de peste 38.138 ha. Cine a fost vreodată aici nu va uita cu siguranţă vârfurile semeţe, sălbăticia, cantitatea imensă de lespezi ce învelesc chiar şi cele mai înalte vârfuri, lacurile sclipitoare şi nenumăratele specii de plante şi animale rare, care își au aici ultimul sălaş. Unul dintre cele mai pitorești trasee de drumeție este cel al lacurilor glaciare. Începeți de la Lacul Bucura, cel mai mare din masiv, care este alimentat de cinci izvoare și se întinde pe nouă hectare. Veți avea ocazia să admirați șapte lacuri, printre care Florica, Viorica, Analia, Tăul Porții și Bucurel. Foarte accesibil pentru începători, acest traseu de drumeție poate fi parcurs în aproximativ trei ore, timp de selfie inclus.

 Bijuteria arcului carpatic: Trasee montane Munții Retezat

Loc de cazare în Munții Retezat: link

Loc de cazare în Munții Retezat: Trasee montane Munții Retezat


Vezi si...