Top 11 atractii turistice in Brasov

Stim cu totii ca unele din cele mai atractive locatii turistice sunt cele incarcate de un predominant aer istoric, unde domnesc misterios, dar in acelasi timp si fascinant partile de istorie desprinse din manuscrisele prafuite ale vremurilor cu lupte purtate de cavalerii teutoni, primele citadele fortificate intarite de acestia si venirea sasilor. Si inca ceva, nu este vorba doar despre pasajele indicate de istoria Europei de Vest din perioada medievala, ci chiar evenimente istorice, file de poveste asezate cu multa meticulozitate in cartile de istorie chiar de aici din partea inferioara a regiunii Transilvania, de la nord de Carpatii Meridionali, din inima Tarii Barsei, prima asezare romaneasca colonizata de catre cavalerii teutoni undeva in jurul sec XII-XIII.

6 min
Poza titlu articol aerdevacanta

Brasovul pe langa latura legendara a istoriei, ascunde si o latura sociala, plina de aventuri si provocari noi, pe care se merita din plin sa o descoperiti voi personal. Astfel ca, vom face in felul urmator: In acest periplu turistic scurt vom explora trei laturi ale Brasovului: obiective istorice, obiective sociale si obiective naturale.

Obiective istorice

Nu doar din auzite sau din citite, sau din cele urmarite pe vloggurile super comerciale de pe youtube/insta sau whatever, ci “ex propriis sensibus” sa gustati din emotia descoperirii, acceptand o provocare personala cu dorinta de a explora misterele Brasovului.

Va invit cu placere sa facem o scurta incursiune pe potecile batute cu multa migala in piatra cubica spre cetatea Brasovului. Intuiesc, si de asemenea banuiesc ca va place mult istoria din perioada Principatului Transilvaniei, asa ca va invit sa va inarmati cu curaj si curiozitate in periplul turistic, mai scurt, caci restul ramane sa le descoperiti chiar voi in cetatea minunata din Tara Barsei.

Ajunsi cu entuziasm si indarjire chiar in miezul Pietei Sfatului, puteti vizita Muzeul Casa Sfatului, unde puteti afla foarte multe informatii istorice despre evenimente marcante care au avut loc aici incepand subtil cu perioada medievala si continuand indraznet cu o parte de istorie contemporana a sportului romanesc prezentata intr-o maniera practica si inedita. Peste drum de Casa Sfatului veti regasi un alt muzeu interesant, Casa Muresenilor cu o valoare monumentala culturala si politica a vremii, iar aici puteti regasi una din cele mai impresionante arhive de familie.

Parcurgand cativa pasi mai la nord de Casa Sfatului veti descoperi frumusetea si misterul incarcat ce va trage spre Biserica Neagra. O arhitectura impresionanta in stil gotic, dar un edificiu cultural- religios cu un rol esential in Reforma Lutherana in acele vremuri. Aici catedrala este gazduita de Curtea Honterus impreuna cu statuia glorioasa expusa in partea laterala a intrarii. Mai sus de Biserica Neagra veti intalni pe partea stanga Bastionul Fierarilor, separat total de celelalte Bastioane ce le veti descoperi in continuare mai jos. Actualul Bastion al Fierarilor gazduieste sediul Arhivelor Nationale Brasov.

Trebuie specificat ca daca va continuati drumul trecand coltul de la Bastionul Fierarilor pe o alee ingusta strabatuta paralel de susurul vioi al unui parau de munte veti intalni o bifurcatie care va va impinge jucaus spre Turnul Negru, iar putin mai sus spre Turnul Alb, alte doua edificii fortificate cu rol de straja pentru cetatea Brasovului. Daca va continuati drumul la vale paralel cu curgerea energica a paraului, veti trece pe sub arcada Bastionul Graft sau Bastionului Poarta. Mai departe printre sirurile nesfarsite si inguste de stradute pietruite, printe cladirile vechi sasesti cu inscriptii in limba germana deasupra portilor si zidurilor exterioare superioare, puteti experimenta trecerea pe cea mai ingusta straduta din Romania, “Drumul Sforii”.

Mergand mai sus de “Drumul Sforii” , puteti vizita un monument istoric fascinant, Poarta Ecaterinei, despre care scribii vremii au impartasit in manuscrise ca acilea s-a pus baza conceptului de “Jus Gladi”, un loc unde se pronuntau si se puneau in executare sentintele penale capitale in Evul Mediu pentru nelegiuri si nelegiuti. Daca va incumetati sa mai urcati un pic, veti ajunge in dreptul liniei de zid fortificat al cetatii Brasovului, caci puterea timpului si-a pus amprenta peste el. Urcand in continuare pe aleea numita “Promenada de sub Tampa”, cu inclinare nu foarte mare, veti trece curiosi pe langa Bastionul Tesatorilor, unul dintre edificiile cele mai impunatoare din perimetrul cetatii.

Continuandu-va expeditia veti observa ca paralel cu aleea se gaseste zidul din spate al Cetatii. Acesta este intrerupt pentru a pune in evidenta Bastionul Funarilor, iar apoi zidul strabate cu indrazneala perimetrul pana la confluenta cu Bastionul Postavarilor si se incheie hotarat cu Bastionul Tabacarilor. Coborand la vale si strabatand cu placere Centrul vechi, gasiti Primaria cu o arthitecura gratioasa, iar in parcare sunt indicatoare turistice care va indruma precis spre “Cetatuia de pe Straja”, cu rol esential de turn de veghe, stavilita temerar pe varful unei coline. De asemenea, langa Brasov puteti arunca o privire Cetatii Rasnov, iar putin mai departe si Cetatii Fagaras, citadele marcante din perioada infloritoare a Tarii Barsei. Din pacate Cetatea Rasnov si cetatea Fagaras nu sunt deschise turistilor datorita contextului pandemic, dar puteti imortaliza niste poze interesante cu fortaretele.

brasov1

Aventura poate continua alaturi de voi si in preajma Brasovului pentru a vizita cetati medievale memorabile din perioada cavalerilor teutoni, precum Cetatea Feldioara si Cetatea Rupea. Vestea buna este ca acestea sunt deschise publicului. Daca sunteti interesati de arhitectura mistica a bisericilor evanghelice fortificate, puteti explora Biserica Fortificata Harman, Prejmer, Cristian, Bod, din pacate cea din Codlea, Rotbav, Feldioara, Ghimbav erau inchise pentru un proces amplu de restaurare. Vin cu un mic pont catre voi, desi Biserica Fortificata din Codlea nu este deschisa pentru vizite, aici puteti totusi explora Casa Casatoriilor, locul unde este mutat temporar Muzeul local. Aici aveti oportunitatea neasteptata de a afla informatii despre misterele ruinelor Cetatii Negre, o inestimabila mostenire a Cavalerilor Teutoni, aflata in panoplia fortificatiilor medievale a acestora ca si Cetatea Rupea sau Feldioara. De asemenea, puteti sa va incercati norocul cu Biserica fortificata Maierus, Halchiu, Sanpetru, Vulcan si Rasnov, aici nu stiu sigur daca sunt deschise turistilor.

Obiective sociale

Centrul vechi aflat aproape de Piata Sfatului oferta spatii de relaxare diversificate, o multitudine de terase, restaurante, cafenele si puburi, unde puteti savura diverse meniuri. Recomand restaurantul “Old Shanghai” cu specialitati culinare asiatice. Terasa “La ceaun” unde puteti savura cele mai bune coaste de porc rumenite. Pentru un meniu gustos si inedit de burgeri cu cartofi wedges va sfatuiesc sa alegeti “Old Jack Burger House”. Daca doriti sa serviti o bere artizanala de calitate incercati experienta de la Beraria “Pofta sau Foame”. De asemenea, strabatand inspre vale aleea principala din Centrul vechi puteti degusta cele mai bune clatite cu dulceata de afine/capsuni/ciocolata.

Nu in ultimul rand puteti sa va relaxati la o piesa de teatru la Teatrul Dramatic “Sica Alexandrescu”, aflat putin mai jos de Primaria Brasov sau la o piesa de opera la “Opera Brasov”. Pentru un film bun cu cea mai noua experienta IMAX va recomand Cinema One Optiplex din cadrul Coresi Shopping Resort. Pentru iubitorii de muzica heavy metal recomand clubul Rockstadt, unde puteti ciocni o bere artizanala buna alaturi de prieteni pe ritmurile energice ale rockulului sub toate genurile si subgenurile sale. Per ansamblu, preturile sunt chiar accesibile pentru un oras turistic de munte. Daca doriti opulenta sau desfatari mai pretentioase va recomand Poiana Brasov, dar tin sa va atrag atentia ca statiunea nu este pentru o experienta low-budget.

brasov2

Obiective din mediul natural

Experienta descoperirilor, emotia calatoriilor si explorarea unor medii naturale in jurul Brasovului este unica si merita sa o valorificati din plin. Putem sa ne aventuram printre stanci abrupte si urcusuri cu drumuri sinuoase spre pesterea “Valea Cetatii”, iar de aici mai departe putem face o incursiune de neuitat si plina de adrenalina, aproape de Sacele, la Canionul 7 scari, cu treceri prin trecatori abrupte, si cu imagini memorabile asemanatoare cu cele din trilogia “Stapanul Inelelor” – Cele doua turnuri. Nu in ultimul rand, puteti achizitiona de pe internet, bilete pentru a vizita rezervatia de ursi de la Zarnesti.

Nota speciala: Este necesar sa cumparati biletele online, caci nu pot fi achizitionate direct din rezervatie, deoarece sunt tururi organizate si planificate pe anumite intervale orare, ursii nu pot fi vizitati oricand, initiativa conservarii acestui sanctuar a fost preluata de catre un ONG. Nu uitati ca puteti sa va aventurati cu rucsacurile in spate si echipamentul montan parcurgand niste trasee montane unice in Muntii Piatra Craiului si poposind la cabane si refugii pregatite sa va gazduiasca in parcursul vostru cu indrazneala pe masivul muntos. Doresc sa inchei apoteotic alaturi de voi fascinantul periplu si sa va urez sedere placuta si spor la explorare in descoperirea tainelor Brasovului.


Vezi si...