Tot ce trebuie sa stii despre insula Syros din Grecia

Este o insula mai frumoasa decat Mykonos oare?

Sper că nu v-ati plictictisit și sunteți in continuare cu ochii si imaginația la ce urmează. În acest articol vă voi povesti cum de am ales insula Syros drept destinație de vacanță în timp de pandemie si informații relevante de genul cum s-a dezvoltat această insulă, cum ajungi pe insulă, unde mănânci ceva tradițional sau ce poți să faci și să vizitezi.

13 min
Poza titlu articol aerdevacanta

După multe ore de căutat experiențe unice și informații despre insulele ciclade Syros a fost printre primele atracții care ne-a făcut să punem pauză și să ne oprim din căutat. Am descoperit că acest oraș port a fost o bună bucată de timp principalul port al statului elen înainte ca Pireu să îl detroneze firește datorită unei mai bune poziții fiind situat în apropierea capitalei Atena. În prezent în portul Syros se repară diverse nave maritime și este centrul administrativ al celor 24 de insule Ciclade.

aerdevacantasyros

𝐒𝐜𝐮𝐫𝐭 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐜 – 𝐜𝐞𝐢 𝐧𝐞𝐩𝐚𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭̦𝐢 𝐩𝐨𝐭 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞

Insula Syros are o istorie controversată. În Evul Mediu a fost cotropită de sicilieni, arabi, turci și venețieni. A făcut parte din Imperiul Bizantin până în timpul celei de-a patra cruciade creștine când a fost cucerită de către venețieni în 1204 și a rămas sub protectoratul lor până în 1522. Anul 1822 marchează dezvoltarea capitalei Ermoupolis, deoarece populația sa creștea odată cu sosirea refugiaților din Asia Mică, Chios, Psara și Creta. În timpul Revoluției Grecești din 1821, refugiații din Smyrni și Aivali, precum și din insulele din apropiere își găsesc adăpost pe insulă unde au construit primele case și transformă încet Ano Syros într-un oraș-bijuterie, un oraș caracterizat prin spiritul său vibrant și arhitectura sa magnifică asemănătoare unui amfiteatru, un oraș care a dat un impuls afacerilor care au început să crească încet și constant. Ermoupolis sau Hermopolis, „orașul lui Hermes”, este astfel numit în 1826 în cinstea zeului comerțului în a cărei activitate s-au angajat locuitorii orașului. În anul1833 Ermoupolis devine capitala Cicladelor. În scurt timp, Ermoupolis apare ca principalul port comercial din estul Mediteranei, ceea ce stimulează dezvoltarea în continuare a orașului. Primul șantier naval modern din Grecia este înființat la Neorio în 1861, iar construcția navală are în curând 2.000 de angajați, deoarece insula livrează aproximativ 80 de nave în fiecare an. (Mai devreme, în 1854, primul vapor cu aburi al Greciei fusese construit în Syros). Activitățile comerciale ale insulei generează un sector de servicii, inclusiv servicii bancare și asigurări; industrii care au generat locuri de muncă. Economia Syros atinge un vârf la sfârșitul secolului al XIX-lea, când populația sa depășește 30.000 de locuitori. Secolul al XX-lea, însă, începe cu evenimente neplăcute pentru insulă, puterea dobândită de Atena și Pireu, deschiderea Canalului Corint, dezvoltarea navigației cu aburi și ocuparea de către germani în 1941 aduc încet o recesiune pe insulă. Cu toate acestea însă încet și treptat, Syros renaște din cenușă, este din nou modelat și transformat, deoarece cultura prezentă pe insulă este un concept adânc înrădăcinat în ea. Tradiția spirituală și artistică a insulei începe să atragă turiști cu statut cultural și social ridicat. Conacele excepționale, casele, apartamentele precum și arhitectura unică a clădirilor publice din Ermoupoulis dau senzația unui muzeu în aer liber, care începe să fie recunoscut imediat de către vizitatori.

noi2

𝐂𝐮𝐦 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐢 𝐩𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐮𝐥𝐚̆?

Fiind o insulă înconjurată de apă ai doar 2 posibilități: pe apă sau în aer. Fiind foarte aproape de Atena, feriboturile circula foarte des; chiar zilnic din ce am văzut pe ferryscanner.com. Cei care nu vor să meargă pe apă au șansa de a zbura pe aeroportul din Syros. Nu cunosc orarul zborurilor, dar cel mai probabil sunt fie chartere fie zboruri private. Sunt mai multe companii care au curse de feribot iar prețul lor diferă în funcție de viteza cu care merg. Un ferry din Pireu care face aproape 4 ore costă 30 EUR la compania Blue Star Ferries(unde studenții pot avea reducere 50% cu ISIC card), sau 43EUR cu Sea Jets care fac aceiași cursă în doar 2h. Transportul in Syros - Cum te deplasezi pe insula + Recomandare firma de inchirieri auto Pe insulă este o rețea de autobuze numită KTEL care circulă din capitala Hermopoulis spre satele de pe insulă. Detalii KTEL ghiseu 7, Kythnou street , Tel.: (+30)22810 82575 Mai jos regăsiți unele rute de pe insulă: • Ermoupolis – Galissas – Foinikas – Posidonia – Mega Yialos – Vari – Azolimnos – Ermoupolis • Ermoupolis – Azolimnos – Vari – Mega Yialos – Posidonia – Foinikas – Galissas – Ermoupolis • Ermoupolis – Kini • Kini – Ermoupolis

Alternativa la transportul în comun o reprezintă o mașină pe care să o închiriezi și cu care să te plimbi oriunde dorești economisind timp. Sunt mai multe firme de închiriat mașini, ATV sau scutere precum Maistrali, Gaviotis, dar recomandarea noastră merge către cei de la Vassilikos Syros – Βασιλικός pentru că avem mai multe motive. În primul rând au fost cei mai serioși după ce am fost la cele mai bine cotate firme de închiriat din preajma portului. În al doilea rând am negociat foarte bine. 55EURO/2zile +asigurare full coverage 15EUR/zi și nu în ultimul rând pentru că erau singurii care ofereau la cel mai mic preț o mașină cu cutie automata. Îi găsiți aici. NU! Nu ne-au plătit pentru reclama, dar îi recomandăm cu căldură. Găsiți detalii aici PS: Am putut lăsa la ei bagajele înainte să plecăm din port timp în care am fost să mâncăm ceva și să luăm suveniruri.

𝐏𝐎𝐍𝐓! pentru închirieri pe insule grecești. Dacă vrei să ieși cel mai ieftin, ai nevoie de categoria A pe permis și poți închiria scuter sau motor cu 15 EUR pe zi. Deja am pus pe listă faptul că trebuie ca să obțin A-ul până în 2021!

clopot syros

Unde să stai în Syros?

Ei bine asta e chiar o întrebare bună pe care trebuie să ți-o pui dacă vei vrea să vizitezi capitala insulelor ciclade. De ce? Pentru că vei avea parte de o surpriză când te vei pierde pe străzile din Ano Syros. Datorită construcției acestor străzi sub forma unui amfiteatru vei avea ceva efort de parcurs dacă vei fi cazat sus la Biserica Învierii și va trebui să vii din zona pieței centrale Miaouli pe jos. Totodată acest orășel Ano Syros a fost orașul de reședință până în 2011 când Ermoupoli a preluat această responsabilitate. Noi am stat deci în zona Ano Syros, după ce am găsit un apartament cu AirBnB, chiar lângă Biserica Anastasi și putem spune că panorama de unde am stat noi acolo la o cotă înaltă este unică, dar și efortul de la a urca scările până acolo sus este binevenit dacă ai consumat prea mult gyros. Un taxi din port până aici ne-a fi costat 7 EUR. Alternative la cazare ar fi în zona Ermopouli, Vari sau stațiunile Finikas sau Galissas ambele dotate cu plaje splendide cu steagul albastru. Aici găsiți toate plajele cu Blue flag din Grecia.

andra2

𝐂𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐫𝐚𝐭𝐞𝐳𝐢 𝐩𝐞 𝐢𝐧𝐬𝐮𝐥𝐚 𝐒𝐲𝐫𝐨𝐬?

  1. Piața Miaouli care vine la pachet cu sediul primăriei. Prima oprire va fi cu siguranță în port, iar în apropierea portului vă veți apropia de inima orașului și anume celebra piață Miaouli (Miaouli square) unde veți regăsi totodată sediul primăriei Syros. Clădirea primăriei proiectată de Ernst Ziller este bijuteria coroanei Syros fiind construită în 1898, desenându-se arhitectural pe trei stiluri diferite. Pe lângă stilul toscan îmbinat cu cel ionic și corintic posedă o dimensiune imensă fiind una dintre cele mai frumoase primării din Grecia. Aici regăsiți o scară domnească înaltă de 15,5 metri și locul în care se află mai multe birouri naționale administrative, cât și un muzeu arheologic, pe care nu l-am putut vizita grație pandemiei.

  2. Teatrul Apollon. În spatele primăriei se găsește Teatrul Apollon, una dintre atracțiile majore din Syros și o icoană culturală a Hermoupolis. Construit în 1864 după proiectele arhitectului italian Pietro Sampo, care și-a inspirat cel puțin 4 standarde italiene, inclusiv Scala di Milano, teatrul găzduiește în prezent diverse evenimente culturale. Bănuiesc că v-ați prins că toate au fost anulate.

  3. Catedrale și Mănăstiri • Catedrala maiestuoasă Sf. Nicolae, hramul orașului Hermoupolis, care se remarcă prin interioarele sale fastuoase și structura arhitecturală impresionantă. Sf. Nicolae este situat în prestigiosul cartier Vaporia, oferind câteva conace unice cu tavan înalt, care par să plutească deasupra mării. • Biserica Adormirii, cea de-a doua cea mai veche biserică de pe insulă, cu icoana autentică a Adormirii Maicii Domnului pictată în 1562 de Dominikos Theotokopoulos (El Greco). • Mergând spre vârful insulei veți putea vizita mai întâi catedrala Învierii (Anastasi) și Catedrala Sf. Gheorghe, care este catedrala catolică a insulei, Mănăstirea Catolică a Capucinilor și biserica Sf. Ioan construită în 1635.

  4. Ano Syros. Fosta municipalitate a insulei Syros. Părăsind centrul orașului, vă puteți pierde pe străzile din așezarea medievală Ano Syros situată pe dealul din stânga orașului Hermoupolis care are o frumusește aparte.

  5. Artă și cultură locală. Pasionații muzicii rembetiko se pot rătăci prin centrul pitoresc al așezării numit „Piatsa”, cu mici magazine și muzeul lui Markos Vamvakaris, unul dintre cei mai influenți muzicieni greci rembetiko.

miaoulisquare

𝐔𝐧𝐝𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐦𝐚̆𝐧𝐚̂𝐧𝐜𝐢 𝐢̂𝐧 𝐒𝐲𝐫𝐨𝐬?

Dacă veți călători low cost – în ideea în care să și gătiți veți găsi mai multe supermarketuri în zona Ermoupoli. Există chiar și un LIDL. Dacă doriți ceva tradițional noi vă recomandăm câteva locuri unde ne-a plăcut ceea ce am mâncat. 1. Mic dejun & cafea – patiseria din piața Miaouli de lângă Pitaki & Gregoris caffe. 2. Fast food – Pitaki Bar. Nu a fost cel mai bun gyros, dar e tot în piața centrală și la un preț bun. Un gyros era circa 2.8 EUR și fac și livrări la domiciliu. 3. Preț mediu & mâncare tradițională - Laoutari kafreneio - Aici veți găsi în fiecare zi ceva diferit în meniu. Semi central, în apropiere de primăria Syros. 4. Tavernă – mâncare grecească – Savvas pe plaja din Galissas. Aici am mâncat foarte bine pork & lamb chops, kebab și rețin că toată lumea dansa pe terasă într-o zi de duminică. Era cel mai probabil un eveniment privat. 5. Scump, da’ bun - Allou Yialou - restaurant pe plaja din Kini. Aici îmi amintesc de porția de vită care a fost wow și kebab-ul super juicy. 6. mancare bonconsum

𝐋𝐮𝐜𝐫𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐢̂𝐧 𝐒𝐲𝐫𝐨𝐬 – 𝐀𝐭𝐫𝐚𝐜𝐭̦𝐢𝐢

  1. Drumeție către capela Agios Stefanos. Este de o frumusețe rară. E bine să aveți un minim de încălțăminte și îmbrăcăminte tehnică. Traseul pe un sens durează cam 30 minute și e bine să aveți la voi apă, protecție solară, un fruct sau un sandviș.
  2. Turul plajelor. Sunt peste 8 plaje de vizitate. Fiecare are o frumuseșe aparte. Nouă ne-au plăcut cel mai mult Kini, Galissas și Finikas. De apreciat este că pe multe dintre ele ai parte de duș, vestiar și baie publică. Aș adăuga mult mai multe aici dar mi-e frică. Noi am dorit să intrăm la teatrul Apollon, însă era închis. Sunt o groază de locuri frumoase și cu siguranță vă va mulțumi dacă sunteți în căutare de drumeții sau plaje cu apă cristalină.

andreilamasa

𝐂𝐨𝐧𝐜𝐥𝐮𝐳𝐢𝐞 𝐀𝐞𝐫 𝐃𝐞 𝐕𝐚𝐜𝐚𝐧𝐭̦𝐚̆

Insula Syros are ceva unic și un aer medieval încă prezent și activ. Ne-ar fi părut rău să nu fi ajuns aici, dar cu siguranță dacă ajungem prin Atena ne vom retrage câteva zile și aici pentru a ne bucura de noi experiențe pe care nu le-am făcut în cele 3 zile de ședere. Aici veți găsi oameni pașnici, care te salută mereu pe străzile înguste din Ano Syros, un oraș destul de plin datorită rolului administrativ pe care-l deține, dar și sate tradiționale și plaje cu steagul albastru unde te poți relaxa și bucura de apa sărată transparentă și soare din belșug chiar și în octombrie. Nu este o insulă comercială făcută doar pentru turiști cum este Mykonos sau Santorini și poți vedea cum trăiesc grecii din plin. Mie acest aspect mi-a plăcut enorm. Ce ne-a frapat a fost peștele la piață care era destul de scump, dar asta în capitala Ermoupoli. Totodată străzile din Ano Syros și modul în care vezi mare când le cobori este iar ceva unic. Chiar simți cumva că ești într-un amfiteatru în aer liber în care tot cobori și în capătul căruia vei găsi scena. Scena este fix inima orașului unde se adună copiii la un loc cu bătrânii și se bucură de viață. Chiar și pe vreme de pandemie. Pe pagina noastră de Instagram veți găsi la conținutul evidențiat (highlights) Story multe videoclipuri sugestive din aventura noastră de pe această insulă. Vă invit călduros să ne urmăriți în toate călătoriile. În acest fel puteți călători împreună cu noi. Vor urma încă 2 postări despre experiența de pe insulele Paros și Mykonos.

steag

Vreau sa închei prin a vă mulțumi foarte mult pentru că am ajuns la o comunitate de 10 000 de persoane care urmăresc conținutul și povestea Aer De Vacanță pe Facebook. Pentru a ajunge la cât mai multe persoane este nevoie și de puțin ajutor din partea dumneavoastră! O simplă distribuire face cât 1000 de Like-uri. Suntem curioși să ne spuneți în secțiunea de comentarii dacă ați vizitat una din insulele ciclade și care a fost experiența de acolo! Până una alta mii de mulțumiri și fiți în siguranță! Ne dorim să construim o comunitate cu Aer De Vacanță și pe canalul de Youtube. Speram sa urcam curand si un vlog cu experienta din Grecia!

Pagina Instagram https://www.instagram.com/aerdevacanta/ 𝐏𝐎𝐍𝐓 - Discount cazare Airbnb aici

Surse istoric 1 2 3 4 Surse extra: 5


Vezi si...