City break on a budget în Roma

Noi ne-am început călătoria din Cluj-Napoca, de unde am zburat prin compania Wizz Air cu destinația Roma Fiumicino. Biletele au fost achiziționate la prețul de 118 lei dus-întors de persoană (așa cum ne-a învățat comunitatea Aer De Vacanță să căutăm). Ținând cont că aeroportul se află la aproximativ 31 de km de centrul orașului, noi am optat pentru deplasare cu autobuz (chiar la ieșirea din aeroport se găsesc multe autobuze) până la gara Termini. Un bilet de autobuz de la aeroport până la gară a costat 8 euro/persoană.

5 min
Poza titlu articol aerdevacanta

Am optat pentru o cazare aflată la doar 6 minute de mers pe jos de gara Termini. Locația se numește When In Rome Accommodation Guest House și ne-a costat 128 lei/persoană pentru 2 nopți. Am fost un grup de 6 persoane și am închiriat o singură camera pentru toți, cu paturi supraetajate.

Am avut 2 zile la dispoziție pentru a descoperi minunatul oraș antic. În Roma, chiar și o simplă plimbare printre clădiri este un lucru fascinant, astfel că am parcurs aproximativ 15km pe zi doar plimbându-ne.

În prima zi am luat metroul (biletul a costat 1.5 euro/persoană), chiar din gară, pentru a ajunge la Vatican. Aici, am vizitat Muzeele Vaticane (un complex care reunește 10 muzee diferite), iar biletul de intrare a costat 8 euro (fiind studenți am avut reducere 50% din bilet). La intrarea în muzeu am trecut printr-un control de securitate (ca cel din aeroport). Pe lângă picturile celebre, sculpturi, tapiserii și multe alte obiecte de artă, puteți admira Capela Sixtină, unde nu este voie să faceți fotografii sau să vorbiți. Aici puteți vedea celebrele picturi ale lui Michelangelo: „Crearea lui Adam” chiar pe plafonul încăperii, iar deasupra altarului „Judecata de apoi”. PIETA

După ce am ieșit din muzeu, am mers spre Basilica San Pietro, care se găsește în celebra Piazza San Pietro. Fațada bisericii, balconul de unde papa salută mulțimea la slujbele religioase și mai ales însemnătatea acelui loc, îți taie răsuflarea. Aceasta este cea mai mare biserică din lume, iar în interior pe lângă numărul mare de statui din marmură, se găsesc mormintele papilor sub altarul principal construit de Bernini și singura sculptură semnată de Michelangelo, „Pietà”. Semnătura poate fi văzută pe centura care traversează pe diagonală pieptul Fecioarei. Se poate ajunge și pe acoperișul bisericii, pentru o vedere panoramică asupra orașului.

BASILICA SAN PIETRO

Am traversat Piazza San Pietro și ne-am îndreptat spre Castelul Sant'Angelo (care e la doar 10 minute distanță), apoi am traversat podul pe care se găsesc statui ale îngerilor. Am ajuns și în Piazza Navona, una din principalele obiective turistice, unde se gasește „Fântâna celor patru fluvii” realizată de Bernini, reprezentând: Dunărea, Nilul, Gange, Rio de la Plata și în partea nordică a pieței „Fântâna lui Neptun”.

castelul san angelo

În doar 5 minute am ajuns ulterior la celebrul Panteon (numit și „Templul dedicat tuturor zeilor”), unde intrarea a fost gratuită. Este cea mai bine conservată clădire din Roma și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original încă intact. Până în secolul al XX-lea, Panteonul a fost cea mai mare construcție din beton existentă în lume. Panteonul este locul de înmormântare al regilor italieni, dar și al unor pictori, printre care si mormântul celebrului pictor Raphael. Pe plafonul clădirii se găsește o deschidere circulară de 9m.

panteon

Ultima oprire din traseul acestei zile a fost la cea mai cunoscută fântână, și anume, Fântâna Trevi. Fiind un loc atât de cunoscut, este plin te turiști pe tot parcursul zilei, de aceea dacă vă doriți niște poze unice vă recomand să ajungeți cât de dimineață puteți (este valabil pentru orice obiectiv turistic din Roma). Am urmat și noi tradiția și am aruncat bănuți cu mâna dreaptă, cu spatele la fântână, peste umărul stâng.

În a doua zi, și ultima noastră zi de vizitat, am început traseul pe jos de la gara Termini pană la Forumul Traian (o distanță de aproximativ 20 de minute la pas), am văzut și Monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea (sau Altarul Patriei) plin de basoreliefuri. De aici, ne-am îndreptat tot pe jos spre unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din lume, Colosseum (care e la doar 11 minute de mers pe jos). Din păcate, nu am reușit să îl vedem și în interior, deoarece biletele se pot cumpăra doar online și trebuie respectat intervalul ales pe programarea online, dar un bilet online pentru studenți costă în jur de 4 euro.

COLOSSEUM

Unde poți mânca fără să cheltui foarte mult?

Noi am evitat restaurantele scumpe, și am preferat să mâncăm la restaurantele de pe străduțe unde era pus chiar un meniu afară să poți vedea prețurile, iar în gara Termini este un supermarket (Coop) de unde ne-am luat apă, sandwich-uri, croissante și multe altele la prețuri foarte decente.

Cât a costat aventura noastră?

În total, incluzând zborul, transportul cu autobuzul de la aeroport-centru, cazare, metrou, suveniruri, mâncare și obiectivele turistice, am cheltuit 106 euro de persoană (530 lei aproximativ).


Acest articol este redactat de catre Ela D. la data de 03.07.2022.

Ii multumim foarte mult pentru acest gest si pentru implicare in cadrul comunitatii Aer De Vacanta.

Daca si tu iti doresti sa postezi amintirile tale din calatorii ne poti scrie pe Instagram @aerdevacanta sau la aerdevacanta@gmail.com

Toate postarile din Comunitate vor aparea pe blog in sectiunea Ponturi > Din Comunitate


Vezi si...